10238 resultaten
ID: 79719 | Bouwkundig element
Stationsweg 37 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Hoofdgebouw van het langgeveltype. Boerenhuis van twee traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een klimmende dakkapel. Volgens jaarsteen op zolder oude kern uit "1513". Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. Gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.
ID: 79720 | Bouwkundig element
Stationsweg 45, Ter Doeststraat 96 (Brugge)
Voormalige pachthoeve van de abdij Ter Doest. Vier losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf.
ID: 77851 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stuivenbergstraat 1 (Brugge)
Omwalde, historische hoeve met bewaarde toegangsweg. Restanten van een voormalige boomgaard en drenkput in aansluiting met de omwalling. Mogelijk al in de late middeleeuwen eigendom van de Brugse Magdalenaleprozerij. Na de Franse Revolutie kwam de hoeve in handen van het bestuur van de Burgerlijke Godshuizen.
ID: 79722 | Bouwkundig element
Ter Bollestraat 2 (Brugge)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf met centraal een mestvaalt.
ID: 79724 | Bouwkundig element
Ter Bollestraat 4 (Brugge)
Boerenhuis met geïntegreerde stalvleugel. Lage verankerde witbeschilderde bestanddelen. Boerenhuis vermoedelijk met een oudere kern.
ID: 79725 | Bouwkundig element
Ter Bollestraat 8 (Brugge)
Toegankelijk via twee lange oprijlanen aan de Dudzeelse Steenweg en aan de Ter Bollestraat. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf.
ID: 79819 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ter Doeststraat 4, 4A-B (Brugge)
Historische abdijsite, toegankelijk via een toegangsdreef met L-vormig verloop beginnend bij de Ter Doeststraat. Aan het begin van de dreef bevindt zich een kapel van 1687. Op het einde van de toegangsdreef, ten westen ervan een poortgebouw, gedateerd 1661. De hoevegebouwen met 17de-eeuwse kern met L-vormige plattegrond zijn ten noorden van het erf ingeplant. Ten noorden van de hoevegebouwen bevindt zich een voormalig woonhuis uit de 17de eeuw. De voormalige imposante abdijschuur uit de 13de eeuw en het wagenhuis bevinden zich ten zuiden van het erf.
ID: 77858 | Bouwkundig element
Tillegemstraat 79 (Brugge)
Voormalige hovenierswoning van het kasteel van Tillegem, gelegen op dat kasteeldomein ten zuidwesten van het kasteel. In oorsprong 17de-eeuws gebouw van het langgeveltype bestaande uit een éénlaagshuis, 19de-eeuwse stal en 20ste-eeuwse schuur.
ID: 77859 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tillegemstraat 79-83 (Brugge)
Het kasteel Tillegem gaat terug op een 14de-eeuws waterkasteel dat in de jaren 1870 in de typische neogotische stijl wordt heraangekleed onder leiding van architect Jean-Baptiste Bethune. Het neerhof bij het kasteel omvat gaaf bewaarde hoevegebouwen uit 1894. Een park omgeeft het kasteel.
ID: 77865 | Bouwkundig element
Torhoutse Steenweg 410 (Brugge)
Voormalige kleine hoeve op het primitief kadasterplan (circa 1834) aangeduid als woonhuis omringd door weiland en "land". Volgens het kadaster wordt de toenmalige boerenwoning in 1882 door Edmond le Bailly de Tilleghem omgevormd tot "landgebouw" en wordt er tegenover het huidige woonhuis opgetrokken.