3550 resultaten
ID: 300141 | Landschappelijk geheel
Merkem (Houthulst), Boezinge, Brielen, Ieper, Zuidschote (Ieper), Bikschote (Langemark-Poelkapelle), Noordschote (Lo-Reninge)
Dit gebied wordt gevormd door een tweetal gekanaliseerde waterlopen, de Ieperlee en de Martjesvaart. De Ieperlee is tegenwoordig een kleine waterloop die niet overal in het landschap even duidelijk zichtbaar is. Toch kent het een lange geschiedenis die sterk samenhangt met de ontwikkeling van de stad Ieper. Bij Drie Grachten stroomt de Ieperlee in het Kanaal Ieper-Ijzer (soms ook Ieperleekanaal genoemd), dat sinds lange tijd de scheepvaartfunctie van de Ieperlee overgenomen heeft en nu het meest opvallende landschapselement in dit gebied is. Bij Drie Grachten stroomt tevens de Martjesvaart in het kanaal. Deze vaart is een gekanaliseerde waterloop die tot het grondgebied Merkem behoorde. Bij het dorp Merkem vormen het kasteel en park van de familie de Coninck de Merckem een belangrijk historisch en landschappelijk geheel.
ID: 79414 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Eug. de Grootelaan 66 (Houthulst)
Kasteel van Houthulst, zogenaamd "Kasteel de Groote", met omringend park, gelegen in het "Bos van Houthulst", een restant van het historische "Vrijbos". Kasteel uit de wederopbouwperiode teruggaand op het kasteel gebouwd door Jan-Pieter Cassiers in 1848. Kasteel en park gericht op de Eugène de Grootelaan en de Melanedreef. Park met deels bewaarde padenstructuur, vista naar vijver, gazons, parkbos en ijskelder.
ID: 79478 | Bouwkundig element
Iepersteenweg 84 (Houthulst)
Licht achterin gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode. Als deels omwalde hoeve met losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Losse geelbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen), rondom geasfalteerd erf. Markerende tuitgevels met aandaken en vlechtingen. Mogelijk restant van omwalling in vijver.
ID: 79624 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Westbroekstraat 1 (Houthulst)
"Kasteel de Coninck de Merckem" met omliggend kasteelpark. Kasteel heropgebouwd in de jaren 1920 naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). In het kasteelpark bevindt zich onder meer een Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog,
ID: 134009 | Landschappelijk element
Westbroekstraat 1 (Houthulst)
Park en parkbos uit het interbellum waarvan de constellatie voor een groot deel teruggrijpt op een vroeg landschappelijke aanleg van het parkbos op het einde van de 18de eeuw en een park in landschappelijke stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 79628 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Westbroekstraat 5 (Houthulst)
Voormalige pastorie met tuin na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar ontwerp van architect Théodore Raison (Brugge). Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën. Verzorgde baksteenarchitectuur: onder meer trapgevels op schouderstukken als zijgevels. Grote tuin afgesloten door hoge muur geritmeerd door kleine steunberen.
ID: 13175 | Bouwkundig element
Boshoekstraat 93 (Hove)
Langgestrekte hoeve van één bouwlaag onder zadeldak, opgericht in 1909 naar ontwerp van Jaak Winters.
ID: 13176 | Bouwkundig element
Boshoekstraat 98 (Hove)
Kleine langgestrekte hoeve van circa 1903 naar ontwerp van Jaak Winters en gebouwd in opdracht van voormalig Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen.
ID: 13179 | Bouwkundig element
Edegemsestraat 10 (Hove)
Rechthoekig neoclassicistisch kasteeltje van twee bouwlagen met souterrain, onder mansardedak van circa 1920, gelegen in groot beboomd park.
ID: 13183 | Bouwkundig element
Geelhandlaan 1 (Hove)
Het T-vormig classicistisch kasteel is gelegen in een beboomd park binnen een brede omgrachting. In het domein staan ook een hovenierswoning en een koetshuis.