Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 36181 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borgwal

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg met tuinbruggen, grotten, tuinpaviljoen en ijskelder. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.


ID: 36004 | Bouwkundig element

Brouwerij Contreras

Molenstraat 110 (Gavere)
Voorheen brouwerij Latte, hier opgericht in 1818, onder meer met bijbehorende houten windmolen. Sinds 1920 in handen van de familie Contreras. Nog in werking zijnde ambachtelijke brouwerij van hoge gistingsbier met kleinschalige gewitte bakstenen gebouwen met één bouwlaag onder zadeldak. Behouden zeer diepe, rond gemetste waterput. Links van de bedrijfsgebouwen, bakstenen villa van 1931.


ID: 36003 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grenier

Molenstraat 67, 71, 77-79 (Gavere)
Ver achterin gelegen classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, gebouwd in 1837-39 in opdracht van senator Grenier naar ontwerp van architect B. Renard. Enorm omringend park afdalend naar de Schelde met verschillende visvijvers, voormalige stallen uit 1835-37, neerhof van circa 1865 en hovenierswoning. Empire getint toegangshek met vierkante arduinen pijlers en gietijzeren zuilen. Sinds 1952 militair domein.


ID: 36188 | Bouwkundig element

Pastorie

Oude Pastorijstraat 13-19 (Gavere)
Oorspronkelijk volledig omgracht langgestrekt huis van vijf traveeën met één bouwlaag en strodak, opklimmend tot het begin van de 17de eeuw, gelegen in het westen van de omgrachting, met groot bleekveld ervoor.


ID: 36029 | Bouwkundig element

Station Gavere-Asper

Prosper Heysestraat 1A (Gavere)
Station gelegen op de lijn Gent-Oudenaarde, ingehuldigd in 1857. Geschilderd bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, links en rechts geflankeerd door één, later toegevoegde travee met één bouwlaag onder verspringende zadeldaken.


ID: 200750 | Landschappelijk element

Kasseiweg Lange Munte

Staatsbaan (Gavere), Lange Munte (Oosterzele)
Deze 4 kilometer lange kasseiweg werd aangelegd kort voor de Tweede Wereldoorlog met mozaïekkasseitjes in een boogverband en verbindt de dorpskom van Scheldewindeke met de weg Gent – Brakel.


ID: 36191 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Ten Edestraat 59 (Gavere)
Aan het einde van een populierendreef gelegen boerenwoning met omringend populierenbos, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Fraai ijzeren toegangshek tussen gewitte bakstenen hekpijlers, onder afzonderlijke zadeldakjes. Witgekalkt woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakhuisje in tuin rechts.


ID: 135375 | Landschappelijk geheel

Grote Nete van Zammel tot Zoerle, Beeltjens en de depressie van Goor-Asbroek

Geel (Geel), Herselt (Herselt), Westmeerbeek (Hulshout), Varendonk (Laakdal), Westerlo (Westerlo)
Het gebied, gelegen in de Zuiderkempen omvat de vallei van Grote Nete en haar fossiele bedding, met ten noorden een beboste paraboolduin met heiderelicten en de historische kern van Westerlo en ten zuiden een Diestiaanheuvel. Dit sterk gevarieerde landschap toont een mooi en coherent geheel tussen het quasi natuurlijke valleilandschap, meer ingerichte natuur- en cultuurlandschappen zoals de door dreven gekenmerkte bossen, het kasteel de Merode met omringend geometrisch en landschappelijk park, het agrarisch landschap rondom de Kaaibeekhoeve en het Riet met voormalige vloeiweidestelsel en het stedelijk landschap van Westerlo met 17de-eeuwse linde op een driehoekig marktplein omgeven door 19de-eeuwse burgerwoningen, kerk en dekenij.


ID: 300043 | Landschappelijk element

Kasseiweg Heide

Aardseweg (Geel), Heide (Retie)
De kasseiweg met recht tracé, aangelegd circa 1909, doorkruist het zuidelijk punt van Retie van oost naar west en eindigt net over de grens met de gemeente Geel.


ID: 212747 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Bel (Geel)
In het straatgehucht Bel werd op de hoek met Manheuvels circa 1933 in opdracht van de gemeente Geel een elektriciteitscabine gebouwd.