Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 36797 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Dreef 23 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type, minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, aangepast met toevoeging van bedrijfsgebouwen eind 19de eeuw.


ID: 36695 | Bouwkundig element

Duivelskapelletje, omgeven door populieren

Duivelskapelweg (Oosterzele)
Veldkapel omgeven door acht hoge populieren en bekend als het "Duivelskapelletje". Ingeplant op het kruispunt van twee landwegen halverwege de kerk van Balegem en van Scheldewindeke. Oudere en grotere kapel vervangen door de huidige bakstenen sokkelkapel na de Eerste Wereldoorlog door de familie Baele.


ID: 36633 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
De verering van de pestheilige in de gemeente zou teruggaan tot de 16de eeuw en vermoedelijk ook het bestaan van de kapel. In 1628 nieuw gebouwde kapel, in 1814 nogmaals herbouwd; hersteld in 1928 en in 1957, met behoud van haar oorspronkelijk karakter. Verankerde en gewitte bakstenen kapel met zadeldak.


ID: 36705 | Bouwkundig element

Veldkapel

Houte (Oosterzele)
Door bomen omringde veldkapel. Gewitte bakstenen pijlerkapel met beglaasde rechthoekige beeldnis en verschillende beeldjes.


ID: 36706 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barokke pijlerkapel met linde

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.


ID: 36771 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verschaffelt

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.


ID: 36774 | Bouwkundig element

Lagere school van de zusters van Sint-Vincentius

Kloosterstraat 27 (Oosterzele)
Lagere school van de zusters van Sint-Vincentius, voorheen met bijhorend klooster. Bakstenen gebouw met neogotische inspiratie en typisch dorpsschool-karakter.


ID: 36714 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Leeg Bracht 23 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type met bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, recent gerenoveerd met grosso modo bewaarde volumes doch vrij fantaisistisch gerestaureerde gevels met verwerking van recuperatiemateriaal. Brouwhuis met links van de doorrit naar het erf, een ingemetste zandstenen gevelsteen met jaartal 1788, rechts ervan een spitsboogvormige gevelnis. Een afzonderlijk ééndelig bakhuis ten oosten.


ID: 36720 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Muldershof 1 (Oosterzele)
19de-eeuwse, half vrijstaande dorpswoning. Onderkelderd asymmetrisch dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met zadeldak, met verankerde en gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen. In de gewitte bakstenen rechter zijpuntgevel: rechthoekige gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 36724 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Pontslag (Oosterzele)
Gewitte bakstenen pijlerkapel met rood pannen zadeldak en geschilderd jaartal 1821 boven de nis.