Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 44582 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kloosterstraat 20 (Buggenhout)
Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren, art deco hekwerk tussen bakstenen pijlers, op bakstenen voet met arduinen dekplaat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1878 op de plaats van een vroeger huis van 1840, in 1893 achteraan uitgebreid door de toenmalige eigenaar G. Van Belle.


ID: 44583 | Bouwkundig element

Patattenmolen met maalderij en molenaarswoning

Krapstraat 161 (Buggenhout)
De Patattenmolen of Plaatsemolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (oorspronkelijk grondzeiler, later bergmolen) met een elektromechanische maalderij van 1921 en een molenaarswoning met stallen van 1864.


ID: 44536 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Van den Bossche

Lijneveldstraat 5 (Buggenhout)
De brouwerswoning van de voormalige brouwerij Van den Bossche, een herenhuis in neoclassicistische bak- en hardsteenarchitectuur met dubbelhuisopstand, is ingeplant achter een voortuintje en gesmeed ijzeren hek.


ID: 44584 | Bouwkundig element

Ensemble van vier rijhuizen

Maalderijstraat 10-16 (Buggenhout)
Art-deco-ensemble van vier rijhuizen, gebouwd in 1936. Per twee gekoppelde woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak, opgetrokken uit veelkleurige baksteen op een plint van hardsteenplaten.


ID: 44585 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Maalderijstraat 36 (Buggenhout)
Achterin gelegen dorpshuisje, volgens literatuur locatie van de vroegere pastorie, voor de bouw van de huidige pastorie in 1776.


ID: 44586 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Maalderijstraat 40 (Buggenhout)
Woning van de voormalige stoommaalderij Meert, opgericht in 1902 door Adolf Meert bij de hoeve en kippenkwekerij die hij eind 19de eeuw gekocht had. In 1927 liet hij het nog bestaande burgerhuis op het binnenerf optrekken. Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pseudomansardedak met leien en dakvensters.


ID: 44589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Genthof

Mandekensstraat 117-121 (Buggenhout)
Voorheen omgracht kasteel gelegen in een uitgestrekt heraangelegd park van 42 hectare met vijvers en deels ommuurde moestuin, toegankelijk via een 500 meter lange eikendreef vanaf de Mandekensstraat. Het landhuis klimt in kern op tot circa 1860; het bijgebouw met voormalige paardenstallen, koetshuis, en conciërgewoning, werd opgericht in 1896. Ten oosten van het kasteel bevindt zich een omgrachte site met hovenierswoning, het 'Kaashof'.


ID: 44588 | Bouwkundig element

Kaashof

Mandekensstraat 121 (Buggenhout)
Omgrachte site met vroegere hovenierswoning, ingeplant ten oosten van het kasteel en eveneens toegankelijk via Genthof, vermoedelijk gebouwd circa 1800. Het voorerf is afgesloten door een deels gewitte bakstenen muur en één behouden vierkante hekpijler. Bakstenen woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak geflankeerd door lagere aanbouwsels.


ID: 44590 | Bouwkundig element

Café Hopveld en aanhorigheden van brouwerij Den Keyser

Mandekensstraat 241-243, 243A (Buggenhout)
Café en aanpalende gekoppelde woningen behorende tot aanhorigheden en de locatie van de vroegere brouwerij. Gekoppelde woningen van twee en drie traveeën onder pseudomansardedak met dakvensters(leien), in zijn huidige vorm daterend uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 44591 | Bouwkundig element

Landhuis Verhavert Stede met tuin

Maricolenweg 36 (Buggenhout)
Achterin, nog grotendeels binnen een rechthoekige omgrachting ingeplant landhuis, gebouwd in 1660 op de plaats van de abdijhoeve van de curtis, het bedrijfscentrum van Affligem. Oorspronkelijk gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, vermoedelijk begin 18de eeuw uitgebreid met twee traveeën.