Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 44593 | Bouwkundig element

Woning Van Humbeeck

Pastorijstraat 3 (Buggenhout)
Renaat Braem rekent deze vrijstaande eengezinswoning tot de belangrijkste realisaties uit zijn rijpere loopbaan. Het streven naar een wezenlijk organische ruimte die de rechthoekige wereld doet vergeten, vormt de leidraad door het gehele ontwerpproces, dat midden 1966 van start gaat en een drietal opeenvolgende concepten oplevert. De basis is telkens een ellipsoïde ontleend aan de superellips.


ID: 44594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.


ID: 44595 | Bouwkundig element

Villa

Pastorijstraat 6 (Buggenhout)
Deels vrijstaande villa in art-decostijl met voortuin afgesloten door een lage ligusterhaag en breukstenen hekpijlers, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1939.


ID: 44596 | Bouwkundig element

Rest van rij arbeiderswoningen

Stationsstraat 21 (Buggenhout)
Oorspronkelijk een rij van drie en twee arbeidershuisjes links en rechts van de Verlorenweg, samen gebouwd met twee huisjes aan de Verlorenweg in 1901 op grond van en door gemeentesecretaris G. Van Belle bij het verbreden van de straat. Alleen nummer 21, met dichtgemetselde deuren van twee vroegere huisjes, bleef bewaard.


ID: 44600 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Varentstraat 16 (Buggenhout)
Vrijstaand burgerhuis, gebouwd in 1876. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, opgetrokken uit oranjerode baksteen met witte bakstenen speklagen en ontlastingsboogjes, op een plint van hardsteenplaten.


ID: 44539 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Opdorp met park

Vekenstraat 1 (Buggenhout)
Huidig kasteeldomein met deels behouden landschapspark met vijver, gerestaureerde ijskelder en ijzeren boogbrugje met ijzeren toegangshek aan gemetste pijlers aan het begin van de Vekenstraat. In 1887 werd het oude kasteel volledig gesloopt en ongeveer op dezelfde plaats werd een volledig nieuw kasteel opgetrokken. Kasteel op rechthoekige plattegrond met eclectisch hoofdvolume van zeven traveeën en drie bouwlagen.


ID: 44542 | Bouwkundig element

Dorpswoning Oud Antwerpen

Veldstraat 24 (Buggenhout)
In de achtertuin van nummer 24 staat nog een merkwaardig 17de-eeuws gebouw dat hier tot de jaren 1870 mooi ingeplant was in zijn landelijke omgeving. Deze voormalige griffierswoning is opgetrokken uit traditionele bak- en zandsteen, telt zes traveeën en slechts één bouwlaag onder een zwart pannen zadeldak, mogelijk voorheen afgewerkt door trapgevels.


ID: 44603 | Bouwkundig element

Twee arbeiderswoningen

Verlorenweg 2-3 (Buggenhout)
Twee arbeiderswoningen, samen gebouwd in 1901 met de huisjes aan de Statiestraat nummer 21, 23-25 door gemeentesecretaris G. Van Belle.


ID: 44544 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Vitsstraat 115 (Buggenhout)
Vrijstaand dorpshuis met oudere 19de-eeuwse kern van één bouwlaag, vermoedelijk begin 20ste eeuw verhoogd met een halve verdieping onder zadeldak.


ID: 44598 | Bouwkundig element

Wiesbeekhoeve

Wiesbeek 25 (Buggenhout)
Imposant voormalig hoevecomplex en paardenstoeterij opgericht in 1914-1915 door Cesar Temmerman op de plaats van de oude Wiesbeekhoeve, een historische pachthoeve teruggaande tot het vroegmiddeleeuwse Heysterghem. Semigesloten complex op vierkante plattegrond met woonhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag ten noordwesten, poortgebouw en aanpalende schuur ten noordoosten, stallen ten zuidoosten en ruime paardenstallen ten zuidwesten. Gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt, nu vijver met beplanting eromheen.