Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 40894 | Bouwkundig element

Luchthaven Brussel Nationaal

Luchthaven Brussel Nationaal 1 (Zaventem)
De nationale luchthaven is ingeplant op een omvangrijk terrein dat zich uitstrekt over het noordelijke deel van Zaventem, een deel van Diegem en Steenokkerzeel.


ID: 215444 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument van de hand van Pieter Braecke

Sint-Lambertusstraat (Zaventem)
Sober uitgewerkt oorlogsmonument in 'petit granit' met een hoogte van 2,50 meter, ingehuldigd in 1936.


ID: 40910 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

Sint-Lambertusstraat 16 (Zaventem)
Deze traditionele pastorie, opgetrokken uit zandsteen, gebouwd in 1640, de vermelding ANNO 1761 verwijst naar het jaar dat de pastorie het huidige uitzicht kreeg.


ID: 216232 | Bouwkundig element

Oud gemeentehuis van Zaventem

Stationsstraat 8 (Zaventem)
Het gemeentehuis werd gebouwd samen met twee achterliggende klassen van de gemeenteschool en een onderwijzerswoning, de registratie op het kadaster gebeurde in 1865, links van de inkom bevindt zich een gedenkplaat uit 1919.


ID: 209506 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Brugsestraat (Zedelgem)
Oorlogsmonument van de beeldhouwer Léonard Devisch (Aartrijke), standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ingehuldigd op 7 november 1920, oorspronkelijk voor de zuidelijke omheining van het kerkhof, aan de straatkant. Later ingeplant ten oosten van het koor van de Sint-Andreaskerk. Hoge, vierkante sokkel bestaande uit ruw gehouwen blokken blauwe hardsteen met gebeitelde en (bloed)rood beschilderde namen van de gesneuvelden en onderaan het wapenschild van Aartrijke. Beeld in witte natuursteen van een soldaat. Hij staat op puin waaronder twee naakte mannen liggen bedolven en erachter een kanonloop en twee kruisjes met opschrift "AVV" "VVK".


ID: 209864 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Dorp (Zedelgem)
Oorlogsgedenkteken, ingewerkt in de kerkhofmuur, voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Opgericht in 1920 door de gemeente Loppem, ontworpen door architect Jozef Viérin en uitgevoerd door beeldhouwer J. De Plancke (Ieper). Natuurstenen plaat op sokkel en bekroond door een steen met klimmende leeuwen die het Belgische wapenschild vasthouden en eronder het opschrift "VOOR GOD EN VADERLAND". Nissen aan beide zijden met de namen van de gesneuvelden, aan de voorzijde met korfboog en wapenschild van Loppem, achterzijde (rechthoekig met afgeronde hoeken) met opschrift "17 – 18 OKTOBER 1918 R.I.P.".


ID: 209895 | Bouwkundig element

Monument Karel de Goede

Kapellestraat (Zedelgem)
Monument gewijd aan Karel de Goede, opgericht in 1956 in opdracht van baron Karl van Caloen. Dit monument werd ontworpen door Octave Rotsaert. Monument in witte natuursteen bestaande uit een hoger middendeel met nis onder halfrond fronton steunend op gecanneleerde pilasters. Bas-reliëf met afbeelding van een biddende Karel de Goede. Sokkel met opschrift "DE LIEFDE / IS STERKER / DAN DE DOOD". Geflankeerd door lage, gebogen muren met opschrift "KAREL / DE GOEDE" en wapenschilden onder andere van de familie van Caloen, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Loppem. Het monument wordt achteraan afgezoomd door een taxushaag en overschaduwd door een linde.


ID: 209338 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Kerkplein (Zedelgem)
Ten noordoosten van de kerk een oorlogsmonument door beeldhouwer "ANT. VAN PARIJS / DEINZE" zie opschrift op de sokkel. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van de kerkomgeving. Onthuld op 15 augustus 1923. Het gedenkteken bevond zich oorspronkelijk op de hoek van de Loppemsestraat en de Snellegemsestraat. Beeldengroep in witsteen met afbeelding van een militair en een gevangene die een kruis vasthouden op blauwhardstenen sokkel. Het monument wordt geflankeerd door halfronde grafstenen.


ID: 210083 | Bouwkundig element

Gedenkteken oorlogsslachtoffers

Koning Albertstraat (Zedelgem)
In 1925 geplaatst tegen de muur van de gemeenteschool (zie Koningin Astridstraat nr. 2). Uitgevoerd in blauwe hardsteen door de beeldhouwer Jules Pouille (Roeselare).


ID: 84163 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dijkstraat 44 (Zele)
Deels vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1882. Vanaf 1921 bewoond door kunstschilder Pieter Gorus, die zijn atelier in het aanpalende gebouw nummer 46 onderbracht. Vrij hoog en rijzig enkelhuis in neoclassicistische stijl, van drie traveeën en twee verdiepingen onder een pannen zadeldak.