Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 27408 | Bouwkundig element

Klooster en school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Edelareberg 61, 59A, 59C, 61A-B (Oudenaarde)
Gebouwen met L-vormige opstelling, volgens documenten in het klooster opgericht in 1897; nieuwe vleugel, vermoedelijk de nog bestaande neogotische vleugel, van 1902. Aan de straatkant afgesloten door bakstenen muur voorzien van drie rondboognissen met reliëfs met staties van de kruisweg, daterend van 1902. Zuidwestelijke vleugel, aan de Kerklosstraat, in de vorm van twee burgerhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken, daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 27120 | Bouwkundig element

Modernistische school

Fortstraat 47 (Oudenaarde)
Koninklijk Atheneum, opgericht in 1947-49 in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken naar een eigen ontwerp van 1946, gesigneerd door ingenieur Zerck, diensthoofd Bruggen en Wegen. Betonnen skeletbouw met verwerking van gele baksteen en afgedekt door plat dak. Horizontaal geaccentueerd door de vensterregisters met aaneensluitende vensters onder doorgetrokken betonnen latei.


ID: 27551 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Heurnestraat 233-235 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen gemeenteschool en onderwijzerswoning uit de jaren 1860, in de jaren 1950 uitgebreid. Bakstenen gebouw met baksteenfriezen en baksteendecoratie op gecementeerde plint. Centrale partij van twee traveeën en twee bouwlagen en flankerende lage vleugels, respectievelijk onder tent- en schilddaken. Achterin gelegen dwarse vleugel met dakruiter.


ID: 27554 | Bouwkundig element

Vrij meisjesschool in neogotische stijl

Heurnestraat 255 (Oudenaarde)
Vrije meisjesschool in neogotische stijl van 1880. Bakstenen geheel van onderwijzerswoning en lokalen met decoratief uitgewerkte tandlijst, sierankers en travee-nissen op bepleisterde plint. Links onderwijzerswoning van drie Brugse traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts aanleunende leslokalen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Links aansluitend, kapel opgericht in 1947.


ID: 27081 | Bouwkundig element

Lagere school

Hofstraat 14 (Oudenaarde)
Neogotisch schoolgebouw gebouwd als lagere school van de zusters van de Heilige Kindsheid, opgericht door de industrieel O. Gevaert voor de zogenaamde Gevaertswijk, vermoedelijk naar ontwerp van architect A. Vossaert die de hele wijk realiseerde. Beeldbepalende bakstenen constructie met twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels, van 1899. Haast blinde trapgevel aan de Dijkstraat met centrale poort onder trapgeveltje met Jezuskind in nis, toegevoegd in 1911.


ID: 27141 | Bouwkundig element

Huishoudschool

Hofstraat 14 (Oudenaarde)
Huishoudschool van 1926 naar ontwerp van architect J. Colpaert, aansluitend bij de lagere school. Neotraditioneel bakstenen gebouw van vier traveeën en één bouwlaag met centraal dakvenster van twee traveeën met tuitgevelbekroning.


ID: 27149 | Bouwkundig element

Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw

Hoogstraat 10, 20-24 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke locatie van het oud klooster der grijze zusters, hier gevestigd in 1454 en afgeschaft volgens decreet van Jozef II van 1783. De verschillende huizen werden omgevormd tot schoollokalen met deels volledige nieuwbouw of vernieuwbouw aan de straatzijde en nieuwe schoolgebouwen in de tuinen, reikend tot de vroegere stadsomwalling. In achterbouw oudste schoolgebouwen voor de beroepsschool en middelbare school, respectievelijk opgericht in 1923 en 1937.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 27145 | Bouwkundig element

Meisjesweeshuis

Hoogstraat 6 (Oudenaarde)
Meisjesweeshuis, gebouwd door de Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1874. Imposante voorgevel opgetrokken uit natuursteen in een vrij eclectische classicerende stijl, van drie traveeën en twee hoge bouwlagen onder laag dak met venstertjes in de attiekverdieping. In achterbouw, schoolgebouwen met op de bovenverdieping kapel, ingehuldigd 19 juli 1948.


ID: 27147 | Bouwkundig element

Herenhuis Liefmans en woning Het Cruysken

Hoogstraat 8 (Oudenaarde)
Herenhuis zogenaamd Huis Liefmans van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadel- en schilddak, uit eind 18de eeuw, heden met sobere, bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Rechts, ernaast, volgens 17de-eeuws landboek huis zogenaamd Het Cruysken met zandstenen lijstgevel van vier traveeën en heden drie bouwlagen; derde bouwlaag toegevoegd in de 19de eeuw, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw.