Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 305486 | Bouwkundig element

Hoeve van 1896

Neerpoorten 85 (Meise)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt van 1896, zie ook geschilderd jaartal op de achtergevel van het woonhuis. In 1906 gebeurde op het kadaster de registratie van een reconstruction totale in eigendom van landbouwer Jozef Huysegoms-De Groef. Ten noordwesten van de hoeve was toen een boomgaard. Hoewel vrij eenvoudig van opzet ligt de hoeve tot vandaag in een zeer landelijke omgeving en getuigt ze van het eertijds agrarische karakter in deze omgeving.


ID: 36242 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Driesstraat 63 (Melle)
Kleine hoeve, erf aan de straat afgesloten door een haag met toegangshek. Boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak, in kern waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw maar met latere aanpassingen.


ID: 36246 | Bouwkundig element

Hof ter Geerbos

Geerbos 2 (Melle)
Hoeve met boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Rechts aansluitende dwarsschuur en stal onder doorlopend zadeldak. Pomp tegen de voorgevel op de scheiding van het woonhuis en het bijbehorend bedrijfsgebouw. Afzonderlijk bakhuisje van het samengestelde type.


ID: 36307 | Bouwkundig element

't Hof van Ghinderomme

Geraardsbergsesteenweg 204 (Melle)
Oudste hoeve van Gontrode, opgericht in de 10de of 11de eeuw als ontginningscentrum door de Aalmoezenije van Sint-Baafs, afhangend van het uitbatingscentrum van de Sint-Baafsabdij te Gijzenzele. Deels gekasseid rechthoekig binnenerf met bakstenen poortgebouw van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, minstens uit 18de eeuw. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder vernieuwd zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar in kern of oorsprong vermoedelijk nog ouder. Bakstenen langsschuur en bakhuisje uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36303 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Geraardsbergsesteenweg 62 (Melle)
Kleine naar het zuiden georiënteerde boerderij van het langgestrekte type, mogelijk nog uit eind 18de eeuw.


ID: 36259 | Bouwkundig element

De Scheldehoeve

Heusdenbaan 75 (Melle)
Hoeve met losse bestanddelen, ingeplant naast de Schelde-oever. Boerenerf met centraal gelegen boerenwoning en boomgaard. Woning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw maar aangepast in de 20ste eeuw. Bakstenen dwarsschuur met stallen onder pannen zadeldak en wagenhuis met aanleunende loods en alleenstaand vervallen bakhuisje.


ID: 36263 | Bouwkundig element

Cruysvelthoeve

Kalverhagestraat 2 (Melle)
Rozegekalkte bakstenen hoeve met losse bestanddelen. Hekpijlers aan de straat met jaartal 1863. Achterin gelegen en aan verhoogde spoorwegberm palend boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. In L-vorm links aangebouwde koestalvleugel met een hogere dwarsschuur onder zadeldaken. Aan de straat palende bedrijfsvleugel met wagenhuis, oven, paarden- en varkensstal met blinde straatgevel.


ID: 36278 | Bouwkundig element

Hoeve De Langeminte

Langemunt 3 (Melle)
Bescheiden hoeve. Boerenwoning met zijdelings en haaks vooraan aangebouwde stallen. Woning van één bouwlaag en vier traveeën met zadeldak, uit de 19de eeuw. Aan de straatzijde naast het ijzeren toegangshek gebouwd bakstenen bakhuisje van het samengestelde type.


ID: 36314 | Bouwkundig element

Rodeberghoeve

Potaardestraat 22 (Melle)
Heden kleine hoeve met losse bestanddelen hoofdzakelijk uit de 19de eeuw, met 20ste-eeuwse aanpassingen. Eenvoudige boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Rechts aanleunende stal van twee traveeën en rechts haakse bakstenen bedrijfsvleugel en links een bakhuis van het samengestelde type. Achterin gelegen veldschuur.


ID: 36290 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Schauwegemstraat 24 (Melle)
Aan de straat palend boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (voorheen stro, heden kunstleien en pannen, nok loodrecht op de straat), opklimmend tot eind 18de eeuw.