Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 78878 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Heyteghem

Heitegemstraat 7 (Damme)
Historische hoeve "Heyteghem", aangeduid als hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 en als één lange vleugel op kaart van Ferraris (1770-1778). Woonhuis en stal vormen een vleugel, haaks op de straat ingeplant op een onverhard erf, omringd door recente bedrijfsgebouwen. Rode baksteenbouw onder rode pannen zadeldaken, deels witgeschilderd met gepekte plint.


ID: 78883 | Bouwkundig element

Hoeve Arme van Damme

Hoekestraat 21 (Damme)
Hoeve op ruim met gras begroeid erf met achterliggende boomgaard; losstaande gebouwen op L-vormig plan: begin-18de-eeuws woonstalhuis en schuur, achter het woonhuis een begin-19de-eeuwse zomerkeuken. Vleugel van boerenhuis en stal getypeerd door lange, gesloten gevel aan straatkant. Witgekalkte baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 78884 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoekestraat 25 (Damme)
Hoeve met losse 18de-eeuwse bestanddelen op een onverhard, beboomd en deels omhaagd erf. Woonhuis op L-vormig plan, geschilderde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken. Driebeukige schuur met geïncorporeerd wagenhuis en stal.


ID: 78882 | Bouwkundig element

Groenhove

Hoekestraat 6 (Damme)
Hoeve met twee losse, in elkaars verlengde liggende bestanddelen op een groot, onverhard en deels beboomd erf met onder meer grote treurwilg. Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw,. Woonhuis uit eerste helft 20ste eeuw, hoog- en laaghuis opgetrokken in gele baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Bakstenen dwarsschuur met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis en stal; paardenstal.


ID: 78985 | Bouwkundig element

Boswachterswoning van het domein Rijckevelde

Holleweg 1 (Damme)
Voormalige boswachterswoning van het domein Rijckevelde, gebouwd in 1932 langs de dreef naar het neogotische kasteel. Laag woonstalhuis in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 78984 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijckevelde

Holleweg 2, Rijckevelde 2-3 (Damme)
Rijckevelde is een kasteeldomein dat gelegen is in de zuidwestelijke hoek van Sijsele, verder lopend op grondgebied van Brugge (Sint-Kruis en Assebroek) en Oedelem (Beernem). Het domein ligt ten zuiden van het kasteeldomein van Male op Sint-Kruis, waarmee het historische banden heeft. Het domein bestaat uit een kasteel uit begin 20e eeuw met omgevend park en een toegangsdreef. Ten oosten van het kasteel bevindt zich de oudste kern van de site, bestaande uit een landhuis uit de 16e eeuw en hoeve uit de 17e eeuw.


ID: 78774 | Bouwkundig element

Pastorie

Hoogstraat 18 (Damme)
Voormalige pastorie, gebouwd in 1855 als herenhuis met bijgebouw in omheinde tuin voor Laurentius De Leyn, landbouwer in Lapscheure. Herenwoning in tuin, afgeboord door fraai gietijzeren hekwerk op gecementeerde basis. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 78776 | Bouwkundig element

Scheuretaphoeve

Hoogstraat 20-22 (Damme)
Herenhoeve gebouwd in 1874 voor Laurentius De Leyn, landbouwer in Lapscheure. Deze vooraanstaande man bouwde al in 1855 een gelijkaardige herenwoning rechts van de hoeve, die vanaf 1874 in gebruik werd genomen als pastorie. In 1874 wordt een grote woning opgetrokken, met een haaks achterliggend bijgebouw en ten oosten van de woning een stal-schuurvleugel. Statige boerenwoning, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Centraal deurrisaliet bekroond door klein driehoekig pseudofronton met oeil-de-boeuf.


ID: 78801 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenarbeiderswoningen

Hoornstraat 18 (Damme)
Samenstel van twee boerenarbeiderswoningen, gebouwd eind 19de of begin 20ste eeuw. Langgestrekt laag volume met gecementeerde gevels, pannen zadeldak.


ID: 78800 | Bouwkundig element

Hoeve Paviljoenhof

Hoornstraat 3 (Damme)
Grote hoeve, bestaande uit een boerenhuis met geïncorporeerde paardenstal, geflankeerd door lagere koeienstallen. Achter boerenhuis, haakse aanbouw. Opvallendste hoevegebouw vormt de monumentale dubbele schuur, haaks op boerenhuis-stal. Tegen de straat aan, stal. Onverhard erf met vaalt en huisweide voor koeien. Reeds vermeld in 1733; huidige gebouwen zijn grotendeels 19de-eeuws. Boerenhuis bestaande uit twee opkamertraveeën + drie traveeën van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak.