Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 134063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Imde

Dreef 1-2 (Meise)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1855 met bijhorende 17de-eeuwse hoeve en een 19de-eeuws complex met koetshuis, stallen en personeelswoningen. De gebouwen zijn gelegen in een park in landschappelijke stijl, gevormd door een 'eiland' van circa 3 hectare, omringd door een brede waterpartij van 2 hectare met golvende oevers en met landschappelijke 'clumps' bezaaide beemden, aangelegd in 1847-1874.


ID: 40211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Impdehof met park

Drijpikkelstraat 25-27, 27A (Meise)
Het landhuis Impdehof getuigt van de evolutie van een laatmiddeleeuwse hofstede naar een grote omwalde buitenplaats, die vervolgens uitgroeide tot een aanzienlijk landhuis voor permanente bewoning. Het in 1923-1924 heropgebouwde landhuis in neotradionele stijl is gelegen in een ruim park, aangelegd in landschappelijke stijl.


ID: 305491 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1954

Meusegemstraat (Meise)
Kapel gebouwd in het Mariajaar 1954 ten tijde van pastoor Verhasselt (1952-1969) naar een ontwerp van architect Meskens. De kapel werd ingewijd op 12 juli 1954 door monseigneur Cuvelier en was een gift van Marie Pelagie en Louise Huysegoms, zie hardstenen gedenkplaten links en rechts van de deur. De kapel werd kadastraal geregistreerd in 1954.


ID: 132137 | Landschappelijk element

Zilverlinde bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Een enorme beeldbepalende zilverlinde staat bij de dienstgebouwen, op de oever van de walgracht tegenover het waterkasteel. Het betreft hier een zilverlinde met sierlijk overhangende twijgen (Tilia petiolaris ‘Pendula’).


ID: 55639 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boerendreef 50 (Menen)
Dieper gelegen laat 18de-eeuwse - begin 19e-eeuwse hoeve met zuidoostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Huisweide afgezet door meidoornhaag. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1861 het boerenhuis verbouwd, de stalvleugel wordt vergroot en ten westen wordt de huidige schuur gebouwd en wordt het zuidelijke volume afgebroken.


ID: 55743 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 301 (Menen)
Hoeve in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. Noordelijke erftoegang door een linde geflankeerd en afgezoomd met een rij populieren. Ten oosten, woonhuis gedateerd met jaarankers "1767".


ID: 71020 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Menen-Wald

Groenestraat 352 (Menen), Kruisstraat (Wevelgem)
Duitse militaire begraafplaats op grondgebied van Menen-Wevelgem. Het betreft één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen in Vlaanderen, met bijna 48.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt onder meer gekenmerkt door een breukstenen muur aan straatzijde met een toegangsgebouw uit rode baksteen, afgesloten met een kunstig smeedijzeren hek, een geplaveid pad en een centrale kapel uit bruinroze zandsteen. De graven, afgedekt met vierkante granieten tegels, liggen verdeeld over vijftien perken en worden afgewisseld met lage kruisjes uit zwarte basaltlava. Opgaande bomen, hagen en struiken tooien het geheel.


ID: 56272 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Biest

Lauwbergstraat 233-237 (Menen)
Deels omwalde hoeve met losse bestanddelen opgesteld rond een deels begrint, deels onverhard erf, deels omzoomd met wilgen en een beukenhaag. Ten zuiden driedubbele dwarsschuur, getypeerd door asemgaten. Ten noorden, gecementeerd woonhuis volgens bouwplan zogenaamd Ter Biesthoeve, herbouwd in 1939, naar ontwerp van E. Haesbrouck.


ID: 56153 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Lauweplaats 23 (Menen)
Georiënteerde driebeukige kerk, opgetrokken in neogotische stijl. Opgericht in 1877-1879 naar ontwerp van L. De Geyne. Kerk, deels omzoomd met kastanjebomen. Tuin met Mariagrotje, met klimop begroeid. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op het kerkplein.


ID: 55931 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ledegemseweg 79 (Menen)
Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond verhard erf. Ten noorden, woonhuis, ten oosten koeienstal opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog en bakhuis, ten westen schuur met oude kapconstructie voorzien van telmerken.