Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84064 resultaten


ID: 16024 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Izenbergestraat 139 (Alveringem)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak met overstekende rand, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 16025 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Izenbergestraat 141 (Alveringem)
Meer afgelegen en schuin op Izenbergestraat ingeplant boerenarbeidershuisje. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder mank, zacht gebogen zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 16026 | Bouwkundig element

Hoeve met rosmolen

Izenbergestraat 142 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, voornamelijk interessant omwille van bewaarde rosmolen. Gebouwd in 1893 door Henry Ryckeboer.


ID: 16435 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Izenbergestraat 149 (Alveringem)
Boerenarbeidershuis met boomgaard, ommuurde tuin en kleine schuur, palend aan de straat. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 16436 | Bouwkundig element

Huis De Snoek

Izenbergestraat 151 (Alveringem)
Alleenstaand hoekhuis, gelegen aan kruispunt met Beauvoordestraat; beboomde tuin, aan straatkant afgezet met haag, links van huis; 20ste-eeuwse loodsen in nabijheid.


ID: 16437 | Bouwkundig element

Hoevesite 't Hof van Izenberge

Izenbergestraat 167 (Alveringem)
De walgrachtsite met opperhof en neerhof van het Hof van Izenberge gaat terug tot de late middeleeuwen en vormde het historische “foncier” of de kern van de heerlijkheid “Isenberghehove”. De grotendeels bewaarde walgrachten maken van de hoeve een typevoorbeeld van tweeledige walgrachtsites. De hoeve is bereikbaar via een lange erfoprit doorheen akkerland en huisweides. De sterke samenhang tussen architecturale, archeologische en landschappelijke erfgoedkenmerken is uitzonderlijk. Het statige 18de-eeuwse huis en het eind 19de-eeuwse bakhuis zijn opgetrokken op het opperhof. Op het neerhof bevinden zich de 18de-eeuwse dwarsschuur en de stallen. De traditionele variëteiten van opgaande Canadapopulieren accentueren de walgrachten. De opgaande zomereiken en de geknotte schietwilgen op de vroegere perceelsgrenzen in de huisweides getuigen van het bocagelandschap dat traditioneel het Veurnse Houtland kenmerkte.


ID: 15862 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Izenbergestraat 175 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen waarvan boerenhuis, gelijklopende stallingen en moestuin op een nog deels omwalde terp. Met bakstenen verhard binnenkoertje, tussen huis en stallingen. Bakstenen paden leidend naar neerhof met vaalt en grote dwarsschuur. Wagenhuis rechts van oprit, buiten de oorspronkelijke omwalling. Terp met ringwal, afgezoomd met knotwilgen, ten noordwesten van hof. Boerenhuis van twee traveeën, links opkamer + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, overstekende rand aan noordzijde); in kern opklimmend tot 1573- 1574.


ID: 16056 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan

Izenbergestraat 2 (Alveringem)
Hoekhuis van respectievelijk drie, een en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 16058 | Bouwkundig element

Herberg Café de la gare

Izenbergestraat 20 (Alveringem)
Hoekhuis van respectievelijk twee, een en drie traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd mansardedak met drie dakkapellen en een getrapt dakvenster; laatst genoemde met jaarsteen 1905.


ID: 16059 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen en herberg

Izenbergestraat 21-23 (Alveringem)
Rij arbeiderswoningen met onder meer voormalige herberg Salle d'attente. Lijstgevels van respectievelijk twee, twee en vijf traveeën onder meer een afgeschuinde hoektravee uitlopend op getrapt dakvenster, en één bouwlaag onder geknikt zadeldak afgewolfd op de hoek, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.