Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2594 resultaten


ID: 134653 | Landschappelijk element

Boerentuin

Schalbroekstraat 75 (Lummen)
Traditionele elementen van de inrichting van kleine boerderijen: een omhaagde moestuin, bijenkorven en een boomgaard.


ID: 134654 | Landschappelijk element

Villatuin

Schulensebaan 8 (Lummen)
Villatuin, voorheen met inrijhek, bij later achteraan uitgebreid eclectisch huis van 1902; met gazon, bomenrand, struikmassieven en enkele solitaire ­ bomen.


ID: 27842 | Bouwkundig element

Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Historische hoeve reeds vermeld in 1517, doch waarschijnlijk reeds vroeger opgericht. Gewitte bakstenen hoofdbestanddelen met semigesloten aanleg. IJzeren toegangshek ten noordoosten aan hoek Bossenaarstraat. Moestuin ten zuiden; ten noordwesten achter het woonhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, afhellend park met vijver; parkaanleg naar verluidt uit eind 19de eeuw.


ID: 27846 | Bouwkundig element

Hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Donderij 16 (Maarkedal)
Semigesloten, gewitte bakstenen hoeve met linde naast rechtse hekpijler van erftoegang. Moestuin en boomgaard ten zuidwesten op achtererf met haag aan Wolvestraat. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën met aansluitende stal, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Lagere bedrijfsgebouwen aan de drie overige zijden van het haast vierkante gekasseide erf. Bijbehorend Onze-Lieve-Vrouwekapelletje schuin ingeplant aan straathoek.


ID: 27853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Britiusparochie met tuin

Etikhovestraat 4 (Maarkedal)
Deze pastorie werd gebouwd in 1885-86 ter vervanging van een ouder 18de-eeuws exemplaar. Muurschilderingen van de hand van A. Vandamme uit 1886 bleven aanwezig achter het behang. Het naast de pastorie gelegen pand is vermoedelijk een overblijfsel van de vroegere pastorie van 1711-1717. Deels omringende en voornamelijk achterliggende pastorietuin, ten oosten begrensd door de Holbeek.


ID: 27935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Kerkem met tuin

Kerkemstraat 10 (Maarkedal)
Oude pastorie achterin de tuin vervangen door een nieuwe voorin aan de straat naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert van 1912, afgewerkt in 1915. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, typologisch niet te onderscheiden van de doorsnee burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Merkwaardige es zogenaamde Drievuldigheidsboom in pastorietuin, namelijk met driestammige voet.


ID: 27875 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Louise-Marie met tuin

La Salettestraat 18 (Maarkedal)
Pastorie van Louise-Marie met ruime achterliggende beboomde tuin, ten oosten palend aan het kerkhof. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag hellend en voorheen niet afgeknot zadeldak, gebouwd volgens bewaarde plannen van 1851 van architect Louis Minard. Gebogen serre tegen de achtergevel.


ID: 27950 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Eligiusparochie met tuin

Maarkeweg 66 (Maarkedal)
Tot begin jaren 1980 pastorie van de Sint-Eligiusparochie; eclectische bouw ter vervanging van oude pastorie voltooid in 1903 volgens plannen van architect J. Haché van 1901. Omringende tuin vooraan met lage bakstenen omheining voorzien van ijzeren hekwerk tussen gemetste vierkante pijlers.


ID: 28003 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Jacht- en buitenverblijf met siertuin

Ommegangstraat 148 (Maarkedal)
Grote opmerkelijke villa naar verluidt gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Charles Hoge met tuin naar ontwerp van Jacques Wirtz. Ruime bakstenen villa van twee bouwlagen aansluitend bij de Engelse cottagebouw met gedeelten in imitatievakwerkbouw. Pannen bedaking met houten klokkentorentje op het centrale schilddak en hoge schoorstenen met verzorgd metselwerk.


ID: 28026 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Lindenhof

Spichtenberg 2 (Maarkedal)
Achterin gelegen bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken rondom vierkant erf, merendeels uit midden 19de eeuw, teruggaand op oudere hoeve met gelijkaardige opstelling.