Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 33646 | Bouwkundig element

Domein Ter Durmen

Durmstraat 86 (Lievegem)
Rest van kasteelpark met villa gebouwd na de Tweede Wereldoorlog op de plaats van het zogenaamd Kasteel van Durmen. Bewaard toegangshek van het kasteelpark: twee gewitte bepleisterde vierkante bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaat. Aansluitend hekwerk en rest van omheiningsmuur met tweede toegangshek. Kleine, moderne Onze-Lieve-Vrouwekapel naar ontwerp van 1980 van architect W. Van Den Bulcke gebouwd circa 1983.


ID: 33650 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Guido Gezellestraat 2 (Lievegem)
Burgerhuis in omringende tuin, aan de straatzij de afgesloten door een haag en met gewit ijzeren toegangshek aan decoratieve pijlers. Bakstenen huis van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak, van circa 1865.


ID: 33253 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Hoekje 1-3, Kapellestraat 3, 3A (Lievegem)
Voormalige directeurswoning, later portierswoning van het in 1887 naast de spoorweg opgerichte bedrijf "La Société d'Heygere et Cie", een katoenweverij en ververij. Na de afsplitsing van C. d'Heygere met een eigen textielfabriek, ontstaan van de "Société Anonyme de Waerschoot" zogenaamd "S.A.W.". Achterin gelegen alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rechts aanleunend monumentale ingangspoort van het fabrieksterrein. Achterin gelegen vroegere ververij en weverij nu opslagplaats voor oude metalen.


ID: 33657 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoetsel 15 (Lievegem)
Hoeve met achterin gelegen boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw maar met diverse latere aanpassingen. Tegen de rechter zijpuntgevel: sieranker met jaartal 1937 onder nis en erboven topanker met initialen K R, naar verluidt van de toenmalige eigenaar Kamiel Rogge.


ID: 33659 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoetsel 18 (Lievegem)
Diep achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. Bakstenen boerenwoning van zeven traveeën onder pannen zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw, met latere aanpassingen. Lage bakstenen stalvleugel en een dwarsschuur met wagenhuis beide onder pannen zadeldak. Roodgeverfd driedelig ijzeren toegangshek aan dito pijlers aan de straat.


ID: 33261 | Bouwkundig element

Het Grote Goed te Voorde

Hogevoorde 21 (Lievegem)
Oud pachthof, oorspronkelijk afhankelijk van de armendis van de Sint-Jacobskerk te Gent, volgens archiefdocumenten teruggaand tot 1370. Bouw van kleine en grote toegangspoort in 1623 en nieuw woonhuis in 1781. Nog deels omgracht rechthoekig erf met woonhuis, grote schuur en toegangshek met begroeide gewitte pijlers. Vroegere woonhuis, later stallen ten westen bij de wal.


ID: 33482 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Lovendegem

Kasteeldreef 124-130 (Lievegem)
Het omwalde kasteel van Lovendegem is opgetrokken in eclectische stijl, met behoud van de oude kern uit de 17de of de 18de eeuw, en gelegen in een rechthoekig omgracht en met dreven omgeven park. Het is toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers.


ID: 33576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vinderhoute

Kasteellaan 44-46, St. Annadreef 4 (Lievegem)
Gelegen in een omgracht park met fraaie ijzeren toegangspoort tussen arduinen pijlers met vaasbekroning, oorspronkelijk L-vormig kasteel misschien daterend uit de 16de eeuw, door sloping van een vleugel midden 19de eeuw herleid tot een onderkelderd rechthoekig blok met bepleisterde gevels onder een schilddak. Ten westen van het kasteel, dienstgebouw met rondboogarcade van negentien traveeën.


ID: 33571 | Bouwkundig element

Dreefkasteel

Kasteellaan 6 (Lievegem)
Buitenplaats uit het laatste kwart van de 18de eeuw, vermoedelijk oorspronkelijk kleiner met later toevoeging van twee linkse traveeën en gelegen in grote tuin met vijver en belvedère op ijskelder.


ID: 33742 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Kerkplein (Lievegem)
Reeds vermeld in 1105 en door de geuzen vernield in 1568. Bouw van een volledig nieuwe kerk in 1665. De grote oorlogsschade van 1918 noodzaakte een nagenoeg volledige heropbouw naar het model van de vernielde kerk onder leiding van architect Valentin Vaerwyck in 1922-23. Op het huidige kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken, staan zeven statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, geplaatst in 1935.