Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 27172 | Bouwkundig element

Jezuïetencollege

Jezuietenplein 24-25 (Oudenaarde)
Enig resterende deel van het voormalige Jezuïetenklooster en college. De huidige woning is vermoedelijk het voormalige poortgebouw met klaslokalen opgetrokken in 1699-1706 en meermaals aangepast; door H. Raepsaet verbouwd en gerestaureerd tot huidige toestand in 1913. Bak- en zandsteenbouw op arduinen plint. Lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak.


ID: 27632 | Bouwkundig element

Klooster zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Karel Martelstraat 86-92, Kloosterweg 1-5, 9 (Oudenaarde)
Gebouwencomplex, gevormd door het voormalig klooster van de zusters van Onze-lieve-Vrouw Visitatie. Huidig resterend complex omvat in hoofdzaak het oude klooster uit het derde kwart van de 19de eeuw met U-vormige aanleg, rechts palend aan Materplein; links naast Kloosterweg een deel van vroegere schoollokalen met refter en turnzaal op de begane grond. Hoge bakstenen vleugels van twee en een halve verdieping onder pannen schild- en zadeldaken. Vier traveeën lange, hoge kloosterkapel.


ID: 27800 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Mandenmakersstraat 2, 6 (Oudenaarde)
L-vormig schoolgebouw achter door bakstenen muur omsloten speelplaats. Grootste vleugel met twee klaslokalen opgericht in 1872 ter vervanging van een kleiner gemeenteschooltje. Onderwijzerswoning in ondiepe omsloten voortuin met ijzeren toegangshekje aan bakstenen pijlers tegenover voordeur. Landelijk dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder hoog mansardedak. In oorsprong 18de-eeuwse woning, verbeterd in 1872 en aangepast in de jaren 1920-25; aansluitend bij de regionalistische stijl.


ID: 27248 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie voor Teken-, Schilder- en Bouwkunst

Markt 35 (Oudenaarde)
Classicistisch gebouw opgericht in 1780-83 naar ontwerp van architecten Ph. Van der Meersch en A. Van den Hende, oprichters van de academie in 1773. Onder leiding van architect M. Stoop herinrichting als stadsbibliotheek met toevoeging van een kelder- en zolderverdieping van 1988 tot 1993. Voorgevel van drie traveeën volledig opgetrokken uit hardsteen van Feluy, met centrale rondboogpoort in gebosseerde onderbouw. Bovenbouw geaccentueerd door zijrisalieten met zuilen in kolossale Korinthische orde.


ID: 27524 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van barmhartigheid

Martijn van Torhoutstraat 190-194 (Oudenaarde)
In 1889 betrokken zusters van barmhartigheid, afkomstig van het moederhuis van de congregatie te Ronse, het herenhuis (nummer 190) geschonken door de juffrouwen Schautheer en richtten er een klooster met school in. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw werden nieuwe schoolgebouwen opgericht ter vervanging van de verworven beluikhuizen en landgebouwen op de rechtse aanpalende percelen (nummers 192-194). Toevoeging van nieuwe schoolgebouwen achter de bestaande in 1993-94 naar ontwerp van architectenbureau Merchie-Delobelle.


ID: 27651 | Bouwkundig element

Parochiezaal De Kantschool

Materplein (Oudenaarde)
Rechthoekig gebouw van aanvankelijk zes traveeën onder pannen zadeldak, opgericht in 1841-42 door de pastoor van Mater; in 1849 geschonken aan de kerkfabriek als zondagsschool en werkhuis.


ID: 27650 | Bouwkundig element

Kloosterschool

Materplein 15 (Oudenaarde)
Gesitueerd in de noordwestelijke hoek van Materplein met een aangepast, lang rechthoekige bakstenen schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - het eerste kwart van de 20ste eeuw achter een verharde speelplaats. Westkant van de verharde speelplaats begrensd door een bakstenen muur met afdak. Rechts in de muur één van de twee dezelfde omlijste beglaasde rondboogvormige nissen die aanvankelijk aan beide uiteinden van de muur voorkwamen.


ID: 27687 | Bouwkundig element

Apostellinenklooster en school

Meldenstraat 3, 3A (Oudenaarde)
Klooster: groot bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met getande houten dakrand. De begane grond uit de 18de eeuw werd eind 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd toen het klooster werd. Ten zuiden, aangebouwd schoolgebouw uit eind 19de eeuw, vergroot circa 1915. Baksteenbouw met tandlijst en baksteendecoratie onder zadeldak


ID: 27716 | Bouwkundig element

School en onderwijzerswoning

Mullemstraat 1 (Oudenaarde)
Schoolgebouw en schoolmeesterwoning van eind de jaren 1860, vanaf 1934 tijdelijk gebruikt als gemeentehuis. Vroegere schoolmeesterwoning met verankerde geelgeschilderde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen. Ten westen, lager vroeger schooltje met tandlijst; vijf traveeën geritmeerd door grote rondbogige vensters gevat in dito geprofileerde baksteenbanden.


ID: 27728 | Bouwkundig element

Schooltje met onderwijzerswoning en kapel

Mullemstraat 22, 22A (Oudenaarde)
Schooltje van 1880 in straatbocht gelegen. Verankerde baksteenbouw onder verspringend zadeldak. Lijstgevel met houten klossen en overhoekse tandlijst op gecementeerde plint. Linker deel, schooltje van zes traveeën en anderhalve bouwlaag. Rechts, onderwijzerswoning van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen. Aanleunende kapel van circa 1960.