Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 88101 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kortekeerskapel met linde

Hertsbergeveldstraat (Oostkamp)
Kleine bakstenen veldkapel van 1899 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, in de volksmond genoemd de Kortekeerskapel. Zuilkapel van roodbruine baksteen onder zadeldakje met zwarte Boomse pannen, bekroond door smeedijzeren kruis op de nok. Beschaduwd door linde.


ID: 87905 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Erkegem

Hertsbergsestraat 2-4 (Oostkamp)
Het huidige kasteel van 1907, is ontworpen door architect Stephan Mortier in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de plaats van het begin-19de-eeuws kasteel dat werd afgebroken circa 1906. Kasteel, gelegen in een uitgestrekt park met vijver, en bijhorend koetsgebouw, paardenstallen en jachtopzienershuis. Het bestaande kasteelpark wordt in het begin van de 20ste eeuw heraangelegd naar een ontwerp van de Brusselse landschapsarchitect Jules Buyssens. De 19de-eeuwse elementen in het park zoals het boothuis, de obelisk, het prieeltje, tuinbrug en een standbeeld blijven hierbij behouden. In het park zijn verschillende merkwaardige bomen aanwezig met dendrologische waarde vanwege hun omvang, ouderdom, soort of variëteit.


ID: 88178 | Bouwkundig element

Hoeve  van kasteel  Pecsteen

Hillestraat 43 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen behorend tot de eigendommen van het kasteel Pecsteen. Het kadaster vermeldt in 1932 dat de landgebouwen van de hoeve en de achterliggende broeikassen zijn vernield en worden herbouwd, vermoedelijk blijft enkel het woonhuis behouden. Erf toegankelijk via een vernieuwd hekken, bevestigd aan twee geschilderde, vierkante, bakstenen pijlers met een arduinen afdekplaat; in de linkerpijler is een beeldnisje verwerkt met een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 87913 | Bouwkundig element

Kapel van Nieuwenhove

Kanunnik Duboisplein (Oostkamp)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, opgericht in 2000 omdat de plannen voor het oprichten van een wijkkerk te Nieuwenhove moesten opgegeven worden. Bakstenen pijlerkapel verlevendigd door het gebruik van witsteen voor de aanzet- en sluitstenen rondom de eigenlijke nis.


ID: 88187 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kerkwegel (Oostkamp)
Kleine pijlerkapel van rode baksteen onder een pannen zadeldakje, bekroond door een ijzeren kruis, naar verluidt oorspronkelijk hier geplaatst in 1914 maar herbouwd in de loop van de jaren 1980.


ID: 87948 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kortrijksestraat 243 (Oostkamp)
19de-eeuwse boerenwoning, evenwijdig met de straat gelegen en met een naast- en achterliggend erf. Deels witgeschilderde en verankerde baksteenbouw op een zwart gepekte plint, afgedekt door een licht overkragend zadeldak. Vierkante, witgeschilderde, bakstenen pijler op een zwart gepekte plint onder een geschilderde, arduinen afdekplaat met rondboognis met daarin een eenvoudig Mariabeeld met Kind.


ID: 88024 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Rozenstraat (Oostkamp)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in de jaren 1960, naast het toenmalige opvangtehuis voor zwervers, leurders en woonwagenkinderen (nr. 14), dat oorspronkelijk startte in het voormalige wijkschooltje aan de Hertsbergsestraat.


ID: 88263 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Sint-Elooisstraat 51 (Oostkamp)
Dubbel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met zwarte pannen, mogelijk met 19de-eeuwse kern maar met een gevel van 1959. Rechts van het woonhuis is een voormalig weverijgebouw bewaard dat dateert van 1920, doch mogelijk in de eerste linkertraveeën een oudere kern bewaart, opklimmend tot circa 1882. Hoge rondbogige niskapel.


ID: 88275 | Bouwkundig element

Burgerhuis met magazijn

Sint-Elooisstraat 83, 83A-B (Oostkamp)
Woning uit 1909 met oorspronkelijk ingebouwd magazijn, nu vermoedelijk ingepalmd als een deel van de woonruimte, en achterliggende landgebouwen, toegankelijk via een oprit rechts van de woning. Bakstenen woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een half schilddak met mechanische pannen. Licht getoogde bovenvensters met centraal een beeldnis met heiligenbeeldje. Dwarsschuur achteraan onder oorspronkelijke bedaking.


ID: 88037 | Bouwkundig element

Sint-Godelievekapel

Sint-Godelievestraat (Oostkamp)
Samen met de Sint-Godelievekerk en de pastorie gebouwd op initiatief van E.H. Maurice Vervaecke in 1933, oorspronkelijk deel uitmakend van een ommegang. Op de parochie stonden eertijds namelijk verscheidene kapelletjes ter ere van de Heilige Godelieve, patrones tegen keelpijn en ziekten van de ogen.