16624 resultaten
ID: 57910 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg 31-33 (Zuienkerke)
Hoeve getypeerd door groot herenhuis in eclectische stijl met torentje, daterend uit het interbellum met oudere kern. Op deze plaats was al in de 16de eeuw een hoeve met losse bestanddelen gesitueerd, zie kaart van P. Pourbus 1561-1571. Nu woning nummer 31 en hoeve nummer 33, eigendommen afgebakend door bakstenen tuinmuur. In 1931 wordt een bestaand volume, wellicht de boerenwoning met 18de- of 19de-eeuwse kern, verbouwd tot groot herenhuis: tevens optrekken van nieuwe bijgebouwen. Oorspronkelijk groot herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), nu opgesplitst. Baksteenbouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevels onder houten gootlijst op klossen. Neoclassicistische gevelornamentiek onder meer cartouches, doorlopende vlakke cordons en vensteromlijstingen (sluitsteen, rozetten). Vijfzijdige erkers aan noordzijde (nummer 31) waarvan één torenvormig uitgewerkt onder leien achtzijdige torenspits met metalen spitsbekroning.
ID: 57914 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg 39 (Zuienkerke)
Klein witgeschilderd wegkapelletje in beton op hoge sokkel aan erfoprit van hoeve De Blauwe Poort met Mariabeeldje achter tralies.
ID: 58027 | Bouwkundig element
Doelhofstraat (Zuienkerke)
Grote Mariagrot bij de westelijke inkom van de dorpskern uitgevoerd door aannemer Ch. Bekkers uit Brugge in 1927. Grote constructie, afgewerkt met breuksteen als rotsimitatie. Voor de grote grot bevindt zich een geplaveide ruimte waarop houten bankjes zijn opgesteld. Het perceel is afgescheiden van de straat door een ijzeren hekken.
ID: 58028 | Bouwkundig element
Doelhofstraat (Zuienkerke)
Parochiekerk van Nieuwmunster, gelegen centraal in het straatdorp, omgeven door ommuurd kerkhof met bij de ingang ervan een arduinen roepsteen. De eerste bakstenen kerk klimt op tot het midden van de 13de eeuw, hiervan getuigen het vroegere transept en de kruising. De vroeggotische kruiskerk met vieringtoren uit eind 13de of begin 14de eeuw, onderging onder meer in derde kwart 17de eeuw en late 19de eeuw aanpassingen. Georiënteerde, driebeukige bakstenen hallenkerk met westtoren.
ID: 58029 | Bouwkundig element
Doelhofstraat (Zuienkerke)
Kapel voor militaire en burgerlijke slachtoffers, uit Eerste en Tweede Wereldoorlog, ingewerkt in de kerkhofmuur. Gebouwd omstreeks 1919. Open kapel uit bruinrode baksteen; opzij door twee steunberen gestut, afgedekt met schilddak uit leistenen en houten kroonlijst met spitsboog versierd. In de spitsboogvormige nis hangt een witmarmeren plaat bovenaan met rond gebogen middendeel en uitzwenkende uiteinden. Opgenomen in het dorpsgezicht en beschermd in 1993.
ID: 58036 | Bouwkundig element
Doelhofstraat 37 (Zuienkerke)
Voormalige pastorie gebouwd in de jaren 1850, dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; dak met overstek aan zijpuntgevels op uitgewerkte klossen. Het nisje boven de voordeur werd later ingebracht.
ID: 58038 | Bouwkundig element
Doelhofstraat 41 (Zuienkerke)
Voormalige zusterschool, gebouwd in 1905-1906 in eclectische bouwstijl van bouwmeester Rooms door aannemer P. Lauwereins. Huis in gele en rode baksteen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, getypeerd door twee puntgevels. Speels effect door afwisseling in muuropeningen, omlijsting van voordeur met tuitgevel, in siermetselwerk opgetrokken schouw. Speelkoer aan straatkant afgesloten door fraaie muur in dezelfde baksteen, ten zuidwesten met luifel. Achterin vierkant gebouw met tentdak met klaslokalen; buitengevels versierd met rondboogfriezen en lisenen.
ID: 58040 | Bouwkundig element
Doelhofstraat 50 (Zuienkerke)
Villa uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met ommuurd voortuintje. Dubbelwoning in rode baksteen met natuurstenen banden, drie traveeën en twee bouwlagen, centrale deurrisaliet afgesloten door trapgevel en bekroond met bolornament. Nisje met Mariabeeld in zijgevel.
ID: 57985 | Bouwkundig element
Dorpweg (Zuienkerke)
Georiënteerde hallenkerk omgeven door een volledig ommuurd kerkhof. De kerk gaat terug op een vroeggotische bakstenen kruiskerk uit de 13de eeuw. De zijbeuken werden herbouwd in de jaren 1640, evenals het koor verlengd. Het kerkgebouw werd in 1926 gerestaureerd onder leiding van de Brugse architect Alphonse De Pauw; mogelijk dateren de neogotische aanbouwen van die fase. Verankerde baksteenbouw met leien bedaking. Driebeukig schip van drie traveeën, met westtoren op vroeger transept. Op kerkhof gedenkteken voor militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
ID: 58073 | Bouwkundig element
Draaiboomstraat (Zuienkerke)
Houten wegkapelletje met Mariabeeld waarvan plaats wordt aangeduid als kapel op de kadastrale kaart Popp circa 1850. De huidige kapel is in de 20ste eeuw heropgericht.