Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2041 resultaten


ID: 23992 | Bouwkundig element

Schoolgebouwen Vrij Technisch Instituut

Leenstraat 32 (Roeselare)
Indrukwekkend gebouwencomplex gevat tussen de Academie voor Schone Kunsten en de kantoren van Gaselwest aan de Leenstraat, en ten zuiden begrensd door de Mandel en de sportterreinen van het Klein Seminarie.


ID: 23611 | Bouwkundig element

Parochiehuis

Marie-Louise De Meesterplein 5-6 (Roeselare)
Neogotisch getint parochiehuis, vermoedelijk eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw; twee bouwlagen onder pannen zadeldak met trapgevelrisaliet. Parement van rode baksteen met sierankers; gebruik van arduin voor plint, poortomlijsting, lateien en kruiskozijnen. Verticaliteit van de venstertraveeën benadrukt door Brugse travee met metselmozaïek in de spaar -en boogvelden. Opgeklampte deur met spitsbogig bovenlicht. Zijtravee met korfboogpoort.


ID: 23324 | Bouwkundig element

Neogotisch patronaat

Meensesteenweg 713 (Roeselare)
Neogotisch diephuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, deels verwoest in 1917. Bakstenen trapgevel verticaal geritmeerd door lisenen.


ID: 23326 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godelieve

Meensesteenweg 719 (Roeselare)
Dit aan de straat gelegen georiënteerd bedehuis, is de eerste kerk die gewijd werd aan deze Vlaamse Heilige. Kerk van 1922, aansluitend bij de regionale baksteengotiek, naar ontwerp van architect Ch. Van Moerkerke, ter vervanging van de in 1918 verwoeste kerk met neoclassicistische inslag van 1865-1866. Ommegang van acht statiën; in de muur ingewerkte zandstenen reliëfs met taferelen uit het leven van Sint-Godelieve.


ID: 23328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


ID: 23493 | Bouwkundig element

Patronaat Heilige Germana

O.-L.-Vrouwemarkt (Roeselare)
Voormalige patronaatszaal van 1901, heropgebouwd in 1920. Negen traveeën in 1928 uitgebreid met drie traveeën door A. Van Coillie. Toegangsweg verfraaid met kruisweg in bas-reliëf van witte natuursteen.


ID: 23502 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

O.-L.-Vrouwestraat 10 (Roeselare)
Langwerpig, verankerd bakstenen volume op gecementeerde plint; vijfentwintig traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).


ID: 23374 | Bouwkundig element

Neogotische pastorie

Oekensestraat 175 (Roeselare)
Neogotische pastorie van 1901 (zie gevelankers). Vrijstaand dubbelhuis in ommuurde tuin met ijzeren toegangshek tussen arduinen postamenten met driepasmotief; aanleunend volume rechts onder lessenaarsdak.


ID: 23537 | Bouwkundig element

In het Wapen der Stad

Ooststraat 134 (Roeselare)
Neogotisch getint pand uit het eerste kwart van de 20ste eeuw dat oorspronkelijk uit twee delen bestond; een winkel van drie traveeën en drie bouwlagen onder de brede trapgevel links en rechts een poortgebouw van één travee en vier bouwlagen rechts.


ID: 23585 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis

Sint-Amandsstraat 40 (Roeselare)
Neogotisch enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak van 1901 (zie banderol erker).