Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7111 resultaten


ID: 206999 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Sint-Ulriksstraat (Dilbeek)
Op de hoek van de Kerkstraat met de Assestraat ingeplante eind 19de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwkapel geflankeerd door twee lindebomen.


ID: 206985 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa De Smet met tuin

Zakstraat 81 (Dilbeek)
Cottage villa uit begin 20ste eeuw gelegen op het grondgebied van Dilbeek, maar bereikbaar vanuit de Zakstraat in Itterbeek. Gebouwd in 1912 door de industrieel Joris Oor, geregistreerd op het kadaster in 1913, en aangekocht en verbouwd in 1920 door Georges De Smet. Omgeven door een uit twee, haaks op elkaar staande strookpercelen samengestelde tuin, oorspronkelijk 1 hectare 19 are, met kruisvormig ingedeelde parterre (nu verdwenen) en een mooi panorama over de Pedevallei als achtergrond. De 130 meter lange oprijlaan is omgeven met landschappelijk plantsoen; typisch voorbeeld van een geleend landschap ('borrowscape').


ID: 135339 | Landschappelijk geheel

De Tösh, Langeren en Wurfeld

Elen (Dilsen-Stokkem), Maaseik, Neeroeteren (Maaseik)
Het gebied strekt zich uit langs de Bosbeek tussen Neeroeteren en Maaseik. Het vlakke reliëf werd plaatselijk gediversifieerd door latere zandverstuivingen en de vorming van landduinen zoals bij Siemkensheuvel. De bedding van de Bosbeek tussen Neeroeteren en Maaseik werd waarschijnlijk gedurende de 13de en/of de 14de eeuw gegraven in functie van de Maaseiker stadswallen en de watermolens. Men treft in de westelijke helft van het gebied een kleinschalig oud cultuurlandschap op een plaggenbodem aan in het deelgebied Langeren en De Staart, met een grote dichtheid aan houtkanten, graslanden, akkertjes en geriefhoutbossen. Centraal in het gebied ligt de zogenaamde Tösch, een nat terrein met grote percelen ten zuiden van de Bosbeek. Een uitgestrekt gebied van weiden en akkers op een plaggenbodem bepaalt het uitzicht van het oostelijk deel van het gebied, genaamd Wurfeld.


ID: 71564 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Arnold-Sauwenlaan 53 (Dilsen-Stokkem)
De kapel werd opgetrokken naar het voorbeeld en met de materialen van de kerk van het oude penitentenklooster, verwoest in de brand van 1811.


ID: 133259 | Landschappelijk element

Twee schermlindes

Borreshoefstraat 104 (Dilsen-Stokkem)
Op het einde van de Borreshoefstraat, vlak tegen de Zuid-Willemsvaart, staan in de tuin bij een voormalige hoeve twee schermlindes aangeplant als bescherming tegen (extreme) weersomstandigheden.


ID: 71511 | Bouwkundig element

Gietijzeren kruis

de Schiervellaan (Dilsen-Stokkem)
Gietijzeren kruis omgeven door drie linden. Het is niet duidelijk waarop de datering 1783 slaat.


ID: 71516 | Bouwkundig element

Hoeve

de Schiervellaan 12-14 (Dilsen-Stokkem)
Hoeve met losstaande bestanddelen, de open zijde van het erf naar de straat. Het woonhuis dateert mogelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, de dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 301164 | Landschappelijk element

Parkrelicten Villa Litzberg

Hoeveweg 145 (Dilsen-Stokkem)
Villa Litzberg werd als kasteelhoeve gebouwd in 1864-1868 door H. Wenemaekers en staat ook gekend als het Wenemaekersgoed. Het kasteeldomein vormde een kleine ontginningskern temidden van het Lanklaarderbos. Het oorspronkelijke parkje is grotendeels verwilderd, maar de gemengde en kastanjedreven herinneren nog aan de oorspronkelijke domeinaanleg met zichtassen.


ID: 86071 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Hoogbaan 173 (Dilsen-Stokkem)
Langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis–stal– dwarsschuur, door middel van een gevelsteen in de rechterzijgevel gedateerd 1889. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 132406 | Landschappelijk element

Knotes

Langerijnsweg (Dilsen-Stokkem)
Geknotte ss (Fraxinus excelsior) wiens functie vroeger tweeledig was. Buiten het feit dat een knotboom loofvoedering, gerief- en brandhout leverde, was het ook een visuele markering tussen verschillende percelen. In de boomspiegel zijn ook restanten van een meidoornhaag nog aanwezig. De knotessen zijn een relict van een plaatselijke heggencultuur en wellicht is dit een voorbeeld van de Maasheggencultuur.