2577 resultaten
ID: 36399 | Bouwkundig element
Poelstraat 150 (Merelbeke-Melle)
Hoeve van het semigesloten type waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw. In U-vorm aansluitende hoevegebouwen met gekalkte bakstenen erfgevels rondom een breed rechthoekig voorerf. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën met rechts aanleunende stal van twee traveeën onder zadeldak. Lage stalvleugel, hoge dwarsschuur met rechthoekige poort en bakhuis parallel aan de straat. Wagenhuis tegenover het boerenhuis.
ID: 36314 | Bouwkundig element
Potaardestraat 22 (Merelbeke-Melle)
Heden kleine hoeve met losse bestanddelen hoofdzakelijk uit de 19de eeuw, met 20ste-eeuwse aanpassingen. Eenvoudige boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Rechts aanleunende stal van twee traveeën en rechts haakse bakstenen bedrijfsvleugel en links een bakhuis van het samengestelde type. Achterin gelegen veldschuur.
ID: 36580 | Bouwkundig element
Ruspoel 14 (Merelbeke-Melle)
De grote vroegere hoeve met bouwkenmerken uit de 17de-18de eeuw, geïsoleerd aan de zuidelijke rand van de dorpskern heeft door haar opmerkelijke inplanting een beeldbepalend karakter. De gekasseide oprit naar de toegangspoort vanaf de gekasseide holle weg Asselkouter is geaccentueerd door twee opvallende, flankerende oude bomen.
ID: 36290 | Bouwkundig element
Schauwegemstraat 24 (Merelbeke-Melle)
Aan de straat palend boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (voorheen stro, heden kunstleien en pannen, nok loodrecht op de straat), opklimmend tot eind 18de eeuw.
ID: 36619 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schelderodeplein 8-9, 8A (Merelbeke-Melle)
Het deels ommuurde kasteeldomein, met aanhorigheden in park met vijver, bevindt zich tussen de Gaversesteenweg en de Scheldemeersen, ten noordwesten van de kerk. Het kasteel uit 1865 is ontworpen door en voor oudheidkundige Florimond Van de Poele, in samenwerking met baron Jean Bethune. Het merkwaardige bakstenen kasteel met zijn sprookjesachtig voorkomen is in neogotische stijl opgericht naar patroon van de 15de-eeuwse Brugse gotiek. Het park werd aangelegd in landschapsstijl en dit volgens de mode en stijlkenmerken typerend voor de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 36317 | Bouwkundig element
Scheldeweg 64 (Merelbeke-Melle)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen bereikbaar via een zandweg. Hoevegebouwen geschikt rondom een min of meer rechthoekig erf.
ID: 36481 | Bouwkundig element
Steenstraat 61 (Merelbeke-Melle)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, in oorsprong waarschijnlijk uit het begin van de 19de eeuw. Twee overhoekse vierkante bakstenen hekpijlers bij het begin van de toegangsweg. Boerenwoning herbouwd in 190. Verder nog dwarsschuur, gedeeltelijk houten wagenhuis, verbouwde paardenstallen met varkenskoten en achterin gelegen bakhuisje.
ID: 36582 | Bouwkundig element
Torrekensstraat 33-35 (Merelbeke-Melle)
Boerderij-herberg gelegen tegenover een lindeboom. Breedhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit eind 19de eeuw.
ID: 36485 | Bouwkundig element
Vatestraat 21 (Merelbeke-Melle)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt vroeger omgracht, heden deels omhaagd en afgeboord door notelaars. Lang zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis, zijdelings met gewitte puntgevel palend aan de straat. Huis van één bouwlaag en acht traveeën met twee aansluitende traveeën van de paardenstal, grotendeels daterend uit eind 19de eeuw doch sporen wijzend op een ouder boerenhuis.
ID: 36421 | Bouwkundig element
Wafelstraat 7 (Merelbeke-Melle)
Hoeve van het gesloten type met gedeeltelijk geplaveid en gekasseid rechthoekig binnenerf. Midden aan de straatkant geopend door middel van een ijzeren toegangshek tussen het bakhuis links en een gewitte omheiningsmuur rechts. Linker zijpuntgevel met schijnvoegen en jaarankers 1759.