Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 36591 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 48 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. IJzeren toegangshek tussen gewitte, vierkante bakstenen pijlers. Lage boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën, onder zadeldak, uit eind 18de eeuw. Ten oosten: een gewit bakstenen bedrijfsgebouw. Ten zuiden: bakhuis van het samengestelde type.


ID: 36327 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandegems Ham 10 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen met haaks op de straat ingeplant boerenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Aansluitende bakstenen bijbouw met golfplaten zadeldak. Bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen uit de 19de eeuw, aardappelkelder en bakstenen bakhuisje.


ID: 36425 | Bouwkundig element

Hoeve van het gesloten type

Diepestraat 1 (Merelbeke)
Onbewoonde hoeve van het gesloten type, vroeger (tot begin 20ste eeuw) van het semi-gesloten type met U-vormige aanleg geopend naar de straat.


ID: 36594 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaversesteenweg 476 (Merelbeke)
Voorheen een hoeve in L-vorm, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36595 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Gaversesteenweg 478 (Merelbeke)
De noordoosthoek van het kasteeldomein van Schelderode wordt duidelijk visueel afgebakend door een pittoresk ensemble van landelijke huisjes met bijgebouwen. Vroeger was dit één woning maar nu zijn het twee woningen met het karakter van een boerenwoning en met typische aanhorigheden zoals stallen en bakhuis. De woning klimt in kern op tot de 18de eeuw; in de periode tweede helft van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw ze het enigszins verhoogd en in traditionele zin aangepast overeenkomstig de bouwtrant van de personeelswoning van het kasteel.


ID: 36434 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gentbos 1 (Merelbeke)
Kleine hoeve met losse bestanddelen en een zuidelijk georiënteerd boerenhuis met achtergevel aan de straatkant. Woning van één bouwlaag en vier traveeën met aansluitende staltravee, onder zadeldak, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten zuidoosten bescheiden stallen met gewitte erfgevel; vergroot bakhuis ten zuidwesten.


ID: 36573 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hundelgemsesteenweg 1270 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen uit het derde kwart 18de eeuw. Gewit bakstenen boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Jaarankers 1759 in zijpuntgevel aan straatzijde.


ID: 36373 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hundelgemsesteenweg 735 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen bereikbaar via een lange zandweg, in oorsprong minstens opklimmend tot begin 19de eeuw maar naar verluidt grotendeels vernieuwd na brand circa 1914. Gecementeerd boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder verspringende zadeldaken, met links aangebouwd bakstenen bakhuisje.


ID: 36375 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hundelgemsesteenweg 769 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen ten oosten van een gedeeltelijk omhaagde boomgaard. Twee gewitte, vierkante bakstenen hekpijlers met ijzeren toegangshek tussen de woning en de schuur, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36378 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof ter Wallen

Kerkstraat 42-44 (Merelbeke)
De kasteelhoeve bestaat uit stallen, een schuur en een woonhuis, geschikt rond een onregelmatige binnenkoer, en enkele bijgebouwen. Het huidige woonhuis dateert uit de tweede helft van de 17de of de 18de eeuw. Het bakstenen gebouw is van het dubbelhuistype en telt vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. De schuur, een langgerekt bakstenen gebouw, is duidelijk te onderscheiden op de gravure van 1641. Achter het woonhuis bevinden zich nog een vrijstaand dubbeltoilet en het bakhuis.