1871 resultaten
ID: 306660 | Bouwkundig element
Gouden-Hoofdstraat , Kasteeldreef , Kwadestraat , Wulveringemstraat (Veurne)
Dorpskom met centrale parochiekerk, omgeven door een kerkhof afgezoomd met linden. De gekasseide dorpsstraat loopt vanaf de Kwadestraat in oostelijke richting en buigt via een rechte hoek om de kerk in zuidelijke richting naar de Gouden-Hoofdstraat met enkele beeldbepalende historische gebouwen. De Wulveringemstraat met bochtig tracé vertoont een 19de-eeuws straatbeeld met kleinschalige bebouwing.
ID: 16883 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.
ID: 130982 | Landschappelijk element
Wulveringemstraat (Veurne)
Op het kerkhof bij de parochiekerk van Wulveringem is het wandelpad rondom afgeboord met een dubbele rij gekandelaarde zomerlindes. Ook de toegangsdreef tot de kerk is langs weerszijden voorzien van een rij lindes.
ID: 17083 | Bouwkundig element
Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
ID: 70578 | Bouwkundig element
Beneluxlaan 31-34 (Vilvoorde)
Dit domein, met inkompaviljoentjes, kapel, hoeve, oranjerie en koetshuis met stallen, behield, als voormalig kasteeldomein, voor een belangrijk deel zijn eind achttiende-eeuwse aanleg.
ID: 134135 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Drie Kastelenstraat 32-38 (Vilvoorde)
Neoclassicistisch landhuis met bijgebouwen en personeelswoningen gebouwd in de jaren 1860 in een grotendeels bebost domein van circa 24 hectare, met een gedeeltelijk ommuurde moestuin en een landschappelijk aangelegd gedeelte van circa 16 hectare; permanente wateroverlast bemoeilijkt het behoud van de oude bomen, vooral beuken.
ID: 70576 | Bouwkundig element
Laurent-Benoit Dewezplein 1-6 (Vilvoorde)
Voormalig Tuchthuis, voorheen volledig omwaterd, functioneel complex uit het laatste kwart van de 18de eeuw.
ID: 134144 | Landschappelijk element
Otto de Mentockdreef 1, 1A (Vilvoorde)
Rond 1720 een gesloten, met een ringgracht omgeven hoevecomplex met een 'huis van plaisantie', een moestuin en een boomgaard, later ook met een lusttuin van 36 are en een als oprit bedoelde, 1 km lange dreef.
ID: 70671 | Bouwkundig element
Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Tot op vandaag vormt het domein, met kasteel en bijgebouw met zeventiende-eeuwse kern en koetshuis uit de 19de eeuw, een uitgestrekt geheel grotendeels omgeven door een zandstenen omheiningsmuur met meerdere toegangen.
ID: 134133 | Landschappelijk element
Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Kasteeldomein van circa 25 hectare rond een kasteel met 17de-eeuwse kern, in de 18de eeuw en 19de eeuw meermaals verbouwd; een poging om in 1808 een 'Engelse tuin' met kunstmatige rivier aan te leggen werd om een ongekende reden gestaakt; geslaagde recente aanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel.