Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 133105 | Landschappelijk element

Kapelboom De Rode Haan

Turkije (Maarkedal)
Bij de wegkapel De Rode Haan staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende Hollandse linde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. De kapelboom staat bij een kruispunt en vervult bijgevolg tevens de functie van baken, een oriëntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.


ID: 133106 | Landschappelijk element

Drie schermlindes

Zeitje (Maarkedal)
Op traditionele wijze is een bomenrij van drie lindebomen aangeplant langs de straat tegenover het erf. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de opgaande bomen er als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, hier in het bijzonder de woning, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn drie Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 355 cm.


ID: 300013 | Landschappelijk element

Houtkant op wegtalud langs Zeitje

Zeitje (Maarkedal)
Ten zuiden van de gesloten hoeve, gelegen aan de Holandstraat 2, wordt het erf afgebakend met een wegtalud. Het is een indrukwekkend talud dat nog de sporen draagt van een traditioneel onderhouden houtkant. Es en veldesdoorn als hakhout; eik, haagbeuk en es als knotbomen en es, beuk, haagbeuk, eik en canadapopulier als opgaande bomen. Het zijn oude cultuurvariëteit van canadapopulier die zijn uitgegroeid tot zware exemplaren. De houtkant voorkomt hier erosie en het grote niveauverschil verraad hier zijn eeuwenoude aanwezigheid.


ID: 86182 | Bouwkundig element

Sint-Harlindis en Relindiskapel en Sint-Willibrordusput

Willibrordusweg (Maaseik)
Kapel uit de 18de eeuw, gebouwd bij de Willibrordusput. Volgens de overlevering zou deze Willibrordusput een oude doopput zijn uit de tijd van de stichting van de abdij.


ID: 133235 | Landschappelijk element

Berceau bij Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
In het noordelijk deel van het kasteelpark, aansluitend bij de dorpskom van Meeswijk, is er een berceau van circa 150 meter lang. In oorsprong aanpalend gelegen bij de moestuinen van het kasteel, nu zijn er voetbalpleinen aangelegd. De berceau werden aangelegd voor de bewoners van het kasteel, die er lommerrijk, volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met haagbeuk en wordt goed onderhouden door jaarlijks scheren en door het inboeten van de vrijgekomen gaten. De stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.


ID: 133242 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden als gerechtsbomen

Dreef, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
Het is een zéér oud gebruik om op het dorpsplein onder lindebomen samen te komen. Van de drie bomen weten we dat ze hier de plek markeren waar tot 1795 recht werd gesproken. Bij de linden stond ook de publieke waterpomp. De lindes hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter en zijn mogelijks al de zoveelste generatie van bomen op deze plek.


ID: 306694 | Bouwkundig element

Dorpskern Leut

Dreef, Ganzenpoelstraat, Genieskensstraat, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
De dorpskern is rond het dorps- en kerkplein gecentreerd en bewaart in grote mate haar 19de-eeuwse karakter. Het ensemble vormt een interessante getuige van de religieuze, sociale, economische en cultuurgeschiedenis van deze gemeenschap.


ID: 131636 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes bij Kasteel Reesinghe

Maldegem (Maldegem)
Twee oude linden staan in het park bij de toegangsbrug over de historische omgrachting. Het zijn twee veteraanbomen die mits goede verzorging nog lange tijd kunnen deel uitmaken van het kasteelpark. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde, dat door de zuiverende werking van de bomen, de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 131445 | Landschappelijk element

Twee leilinden als schermbeplanting

Aalterbaan 157 (Maldegem)
Aan de achterkant van het huis Aalterbaan 157 wordt de zuiderzon afgeschermd door twee lindes. Het zijn leilindes, die op traditionele wijze in een verticaal vlak werden geleid en gesnoeid, een vormsnoei die vroeger regelmatig werd toegepast.


ID: 57013 | Bouwkundig element

Adegem Canadian War Cemetery

Prins Boudewijnlaan (Maldegem)
Het Adegem Canadian War Cemetery werd aangelegd in 1945, naar ontwerp van architect Philip Hepworth en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De definitieve symmetrische aanleg met ingangspoort, centraal kruis en gedenkhal dateert van 1952-53.