Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 74222 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Ottergemstraat 48 (Lierde)
Eclectisch herenhuis opgericht in 1907. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak. Voortuinafsluiting bestaand uit ijzeren hekwerk ter breedte van het huis, aan weerszij bakstenen pijlers met streepmotief en bakstenen tuinmuur.


ID: 74271 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Polenak 18 (Lierde)
Hoeve met deels gekasseide rechthoekige binnenplaats, gebouwd in het derde tot vierde kwart van de 19de eeuw ter vervanging van een ernaast gelegen oudere hoeve. Grote toegangspoort opgenomen in stalvleugel ten noorden aan de straat.


ID: 74238 | Bouwkundig element

Oude pastorie

Putse (Lierde)
Achterin gelegen oude pastorie, als dusdanig in gebruik tot circa 1904. Volgens J. De Brouwer liet de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen in 1719 een nieuwe pastorie te Hemelveerdegem bouwen; veranderingen in de 19de eeuw. Laag bijgebouw van gewitte baksteen onder zadeldak, gebouwd in 1857 ter vervanging van houten paardenstal met koetshuis.


ID: 74240 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein (Lierde)
Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen; kerk nu voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.


ID: 74282 | Bouwkundig element

Villa

Steenweg 152 (Lierde)
Bakstenen villa, volgens kadasterarchief gebouwd in 1915 door gemeentesecretaris P.J. Minnaert; later voornamelijk achterwaarts uitgebreid. Omringende tuin aan de straat afgesloten door breukstenen muur met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers.


ID: 43897 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Steenweg 214 (Lierde)
Boerenburgerhuis en parallel achterin gelegen schuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw, in het eerste of tweede kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met beide lage dwarsvleugels tot gesloten hoeve. Voortuinafsluiting met ijzeren hekwerk op gecementeerde bakstenen.


ID: 74285 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Stuivenberg 22 (Lierde)
Grote hoeve van het semigesloten type met dominant boerenburgerhuis, teruggaand op een oudere gesloten hoeve minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw doch wellicht nog uit eind 18de eeuw. Vermoedelijk reeds in het derde kwart van de 19de eeuw deels herbouwde hoeve.


ID: 33597 | Bouwkundig element

Villa

Alfons Sifferstraat 37 (Lievegem)
Ruime en lange rechthoekige villa gelegen voorin een beboomde tuin, aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk aan dito pijlers op sokkel. Aanvankelijk twee aaneenpalende kleinere huizen, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw en later, in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw, herhaaldelijk aangepast.


ID: 33434 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein landhuis De Rode Poort

Appensvoordestraat 161 (Lievegem)
Landhuis, gelegen in een mooie tuin met vijver en in de omgeving van het huis een oude Japanse notenboom. Volgens de huidige eigenaar, bewaarde geveltekening en tuinontwerp van jonker G.P.E. Odemaer uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuin toegankelijk via ijzeren hek tussen bepleisterde en blauw-wit geschilderde hekpijlers.


ID: 33428 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Diepenbroeck

Appensvoordestraat 71-75 (Lievegem)
Kasteel gelegen op een terp in een omwald park met grote vijver. Bepleisterd en geschilderd kasteel van twee onderkelderde bouwlagen in zijn huidige staat daterend uit begin 19de eeuw in empirestijl. Naast de gedeeltelijk ommuurde moestuin, oranjerie uit begin 19de eeuw met kleurrijke gevel, geritmeerd door rondboogarcade van zeven traveeën op Toscaanse zuilen; ernaast hovenierswoning uit begin 19de eeuw.