7153 resultaten
ID: 132406 | Landschappelijk element
Langerijnsweg (Dilsen-Stokkem)
Geknotte ss (Fraxinus excelsior) wiens functie vroeger tweeledig was. Buiten het feit dat een knotboom loofvoedering, gerief- en brandhout leverde, was het ook een visuele markering tussen verschillende percelen. In de boomspiegel zijn ook restanten van een meidoornhaag nog aanwezig. De knotessen zijn een relict van een plaatselijke heggencultuur en wellicht is dit een voorbeeld van de Maasheggencultuur.
ID: 132407 | Landschappelijk element
Langerijnsweg (Dilsen-Stokkem)
Geknotte es (Fraxinus excelsior) wiens functie vroeger tweeledig was. Buiten het feit dat een knotboom loofvoedering, gerief- en brandhout leverde, was het ook een visuele markering tussen verschillende percelen. Op het perceel zijn ook restanten van een meidoornhaag (Crataegus monogyna) nog aanwezig. Een groot deel van deze klassieke veekering rondom het perceel werd echter vervangen door prikkeldraad. De knotessen en meidoornhaagrelicten zijn een relict van een plaatselijke heggencultuur en wellicht is dit een voorbeeld van de Maasheggencultuur.
ID: 132408 | Landschappelijk element
Langerijnsweg (Dilsen-Stokkem)
Twee gesteltakken op een oude hakhoutstoof van Es (Fraxinus excelsior), wiens functie vroeger tweeledig was. Buiten het feit dat de stoof loofvoedering, gerief- en brandhout leverde, was deze hakhoutstoof ook een grensmarkering tussen verschillende percelen. De knotessen zijn een relict van een plaatselijke of regionale heggencultuur, waarschijnlijk van de Maasheggencultuur. Op het perceel zijn ook restanten van een meidoornhaag nog aanwezig.
ID: 132409 | Landschappelijk element
Langerijnsweg (Dilsen-Stokkem)
151 meter lange geschoren weerhaag die plaatselijk even wordt onderbroken door de 'Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Durige Bijstand'. De haag bestaat uit Meidoorn (Crataegus monogyna), Taxus (Taxus baccata) en enkele knotessen (Fraxinus excelsior). Vermoedelijk een relcit uit de plaatselijke Maasheggencultuur. De originele veekerende functie is rondom het perceel veelal overgenomen door prikkeldraad maar op deze plek blijft de haag behouden.
ID: 71624 | Bouwkundig element
Steenkuilstraat 70 (Dilsen-Stokkem)
Het door F. Caïmo in 1878 gebouwde kasteel in eclectische stijl is een vierkant gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën in elke zijde onder mansardedak, met een ronde hoektoren van drie bouwlagen aan de zuidzijde.
ID: 2601 | Bouwkundig element
Handelsstraat 2 (Duffel)
Bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch landhuis op rechthoekige plattegrond.
ID: 86013 | Bouwkundig element
Itterbeek 61 (Duffel)
Eenvoudige, verankerde baksteenbouw opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 300142 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerkstraat, Rooienberg, Stationsstraat (Duffel)
De dorpskern van Duffel wordt gedomineerd door de Sint-Martinuskerk. Naast de kerk ligt de voormalige pastorie.
ID: 2671 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mechelsebaan (Duffel)
Hybride fort in baksteen en beton (7ha) gebouwd tussen 1886-1891 in de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Het fort verdedigde de spoorlijn Brussel-Antwerpen. Daarom wordt het vaak ook spoorwegfort genoemd.
ID: 301477 | Landschappelijk element
Edegem (Edegem)
Domein Hof ter Linden bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Edegem, in de rand van de stedelijke agglomeratie Antwerpen. Domein Hof ter Linden, voor het eerst vermeld in 1277, is een leen- en laathof van het voormalige gehucht Edegem en is gegroeid uit het zogenaamde ‘Ter Borcht’. Al snel overtrof het ‘Ter Borcht’ en groeide het uit tot het dorpskasteel. Het kasteel Hof ter Linden werd in zijn nog bewaarde vorm opgetrokken in 1770-1773 door Simon-Josephus de Neuf naar ontwerp van Coreblom.