Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 36633 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
De verering van de pestheilige in de gemeente zou teruggaan tot de 16de eeuw en vermoedelijk ook het bestaan van de kapel. In 1628 nieuw gebouwde kapel, in 1814 nogmaals herbouwd; hersteld in 1928 en in 1957, met behoud van haar oorspronkelijk karakter. Verankerde en gewitte bakstenen kapel met zadeldak.


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 36698 | Bouwkundig element

Wegkapel

Gootje (Oosterzele)
Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Rechthoekige bakstenen kapel met zadeldak met tuitgevel met afgeronde schouderstukken afgewerkt door een rollaag. IJzeren kruis boven topstuk en sieranker met jaartal 1883.


ID: 36648 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Keiberg (Oosterzele)
Volgens archiefstukken gebouwd in 1716 door Carel Maelcamp uit Gent, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loretten en in 1717 versierd door religieuzen van het Heilig Kruis en Sint-Rochus. Roodgekalkte bak- en natuurstenen kapel in barokstijl gelegen onder het huidige straatniveau en aan weerszij geflankeerd door de lage kleine bijgebouwen van de huisjes nummer 52 en 54.


ID: 36658 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Meerstraat 51 (Oosterzele)
Hoeve met rechthoekig en gedeeltelijk gekasseid binnenerf naar de straat geopend door een ijzeren hek tussen twee overhoekse gewitte pijlers van baksteen. Hekpijlers door bakstenen muur respectievelijk links en rechts aansluitend bij het zijdelings met blinde muur aan de straat palend boerenhuis en een aan de straat ingeplante bedrijfsvleugel.


ID: 36833 | Bouwkundig element

Walhoeve en wegkapel

Schaperstraat 10 (Oosterzele)
Oorspronkelijk een hoeve met losse bestanddelen, door uitbreiding van de bedrijfsgebouwen in de loop van de 19de eeuw geëvolueerd tot een hoeve van het gesloten type, deels omsloten door walgracht. Weg naar de overbouwde erftoegang aan de straat gemarkeerd door twee grote populieren en een eenvoudige bakstenen wegkapel, uit midden 20ste eeuw. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, gedateerd 1776.


ID: 36663 | Bouwkundig element

Wegkapel Heilige Nicolaas van Tollentijn

Scheurbroek (Oosterzele)
Wegkapel Heilige Nicolaas van Tollentijn, ingeplant aan het oud toegangspad en tegenover de oorspronkelijke erftoegang van het Hof te Scheurbroek. Kleine rechthoekige bakstenen kapel met pannen zadeldak, met jaartal 1880 op de voet van het ijzeren kruis dat de voorpuntgevel bekroont.


ID: 36747 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Sint-Lievensstraat (Oosterzele)
Gewitte haast vierkante kapel van baksteen, onder zadeldak, naar verluidt van circa 1850.


ID: 36835 | Bouwkundig element

Heilige Machariuskapel

Spiegel (Oosterzele)
Bakstenen wegkapel met halfronde achterzijde, onder leien zadeldak, gebouwd in 1842, met rechthoekige vleugeldeur met twee rechthoekige, geajoureerde ijzeren deurlichten.


ID: 36787 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Tramstraat (Oosterzele)
Rechthoekige kapel met voorheen geschilderde gecementeerde gevels op grijze plint in imitatienatuursteen. Jaartal 1860 op een gevelsteentje in de geveltop.