Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 80048 | Bouwkundig element

Huis De Gulden Poort

Stadswaag 8 (Hamont-Achel)
Genaamd naar een merk van de koffiebranderij die er vroeger gevestigd was, of Huis Simons, naar de teutenfamilie Simons, de bouwheren. Recht ertegenover stond de in 1851 afgebroken Achelpoort, hetgeen vermoedelijk ook inspirerend werkte.


ID: 80059 | Bouwkundig element

Heilig-Hartkapel van de wijk Achterhoek

Windmolenstraat (Hamont-Achel)
Grondig verbouwde, en eertijds een tijd als woonst fungerende, voormalige melkerij van De Eendracht. Aan de zuid-oostzijde beschaduwd door een linde, aan de noord-westzijde geflankeerd door drie berken.


ID: 300295 | Landschappelijk geheel

Leievallei tussen Ooigem en Bavikhove

Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt het gebied gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.


ID: 205277 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Asselstraat 6 (Harelbeke)
Dieper gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw en waarvan de hoevegebouwen volgens het kadaster werden gereconstrueerd in het derde kwart van de 19de eeuw. Gelegen in een bocht van de Asselstraat. Aan het begin van de erfoprit bevindt zich een Mariakapel.


ID: 205280 | Bouwkundig element

Koperen brouwketel en sculptuur

Bavikhoofsestraat (Harelbeke)
Koperen brouwketel gelegen op een rotonde, daterend van circa 1945 en hier geplaatst omstreeks 2002. In 2003 plaatst kunstenaar Luc Lapere een drinkende kikker op de top van de ketel, wijzend in de richting van de verderop gelegen brouwerij Bavik.


ID: 205285 | Bouwkundig element

Vlassite

Bavikhoofsestraat (Harelbeke)
Voormalige vlassite bestaande uit vlasschuur, magazijn en motorzwingelarij, gelegen op de hoek met de Europastraat. De vlasschuur op de hoek Bavikhoofse-/ Europastraat wordt volgens het kadaster circa 1920 gebouwd door vlaskoopman René Belaen. In 1925 bouwt men de achterliggende motorzwingelarij en vanaf 1927 worden de schuur en de motorzwingelarij met elkaar verbonden door een magazijn.


ID: 205009 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Beversestraat 85, Damweg 10 (Harelbeke)
Bedrijfsgebouwen van het bedrijf Robert Bossuyt, gelegen aan een zijtracé van de Beversestraat en uitgestrekt tot tegenaan de Leie. In het laatste kwart van 19de eeuw ontstaan als vlassite en in de jaren 1930 herbestemd tot tegelfabriek.


ID: 205374 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Blauwhuisstraat 16 (Harelbeke)
Begin 20ste-eeuwse woning, gebouwd door winkelier Leo Devos, uitgebreid in 1908 met een aanpalende vlasschuur. De achtergelegen bijgebouwen met onder andere een roterij zijn van de Ter Elstweg afgesloten door een smeedijzeren hek tussen een bijgebouwtje en een betonnen paal.


ID: 205393 | Bouwkundig element

Masureel International NV

Brugsestraat 37 (Harelbeke)
Grootschalige industriële site Masureel International NV, gespecialiseerd in woningtextiel en gelegen tussen de Brugsestraat, Kantstraat en Kapelstraat, ontstaan in het midden van de 19de eeuw en in 1941 omgevormd en sterk uitgebreid. Ververij gelegen aan de oostzijde van de site, ondergebracht in 1941 in de bestaande stoomzwingelarij. Beton en baksteenbouw onder een platte bedaking met aansluitend een bakstenen, verjongende schoorsteen. Uitbreiding van 1954 is een beton- en baksteenbouw onder een zaagtandbedaking.


ID: 205400 | Bouwkundig element

Dorpswoning en vlasschuur

Brugsestraat 79 (Harelbeke)
Woning met aanpalend vlasschuurtje, gebouwd in 1897 door landbouwer Jozef Kerckhof en bijzondere Richard Allaert. Tijdens het interbellum wordt de schuur uitgebreid en wordt vermoedelijk een deel van de schuur bij de woning gevoegd en wordt de straatgevel van de woning aangepast.