Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 39639 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasstraat (Herne)
Classicistische parochiekerk uit het vierde kwart van de 18de eeuw. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde westtoren, een driebeukig hallenschip van zes traveeën, en een vierkant koor met sacristie onder lessenaarsdak tegen de rechte sluiting.


ID: 135068 | Landschappelijk geheel

Abdij en bos van Averbode en Gerhagen

Herselt (Herselt), Veerle (Laakdal), Averbode, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem), Tessenderlo (Tessenderlo)
De abdij van Averbode ligt op het grondgebied van drie provincies en op de overgang van het Hageland naar de Kempen. De omgeving wordt gekenmerkt door ijzerzandsteenheuvels, uitgestrekte bossen, heiderelicten en landduinen. De Norbertijnerabdij, gesticht in 1134, speelde een zeer belangrijke rol in de ontginning van de omgeving en begon al in de 18de eeuw met de omvorming van heide en loofbossen naar naaldbossen. De ommuurde abdijsite met haar gebouwen vormen een schilderachtig geheel in de bosrijke omgeving, die de laatste eeuwen weinig gewijzigd werd en wordt gekenmerkt door een straalvormig wegenpatroon dat de centrale abdij verbindt met omliggende dorpen, hoeven en kapellen. In Averbode heide werden de heide en tal van voormalige visvijvers hersteld.


ID: 39777 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Blauberg (Herselt)
Georiënteerde, neogotische kerk, eertijds omgeven door linden en een omhaagd kerkhof, zie oude prentkaart, heden omgeven door geplaveid plein.


ID: 39660 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servatius

Dorp 36 (Herselt)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk in neogotische stijl met bewaarde westtoren in Kempense baksteengotiek en een begin 20ste eeuw gereconstrueerd gotisch koor.


ID: 41181 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus

G. Vandenheuvelstr. 2 (Herselt)
Georiënteerde, eclectische kerk met sobere laat-classicistische inslag, gelegen op de kruising van vier gemeentelijke hoofdwegen.


ID: 39769 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming

Hoge Dreef (Herselt)
Kerk van 1960-1962, met gestileerde gotisch aandoende elementen naar ontwerp van architect R. Van Steenbergen.


ID: 41184 | Bouwkundig element

Strokapel

Houtvensesteenweg 70 (Herselt)
Eenbeukig zaalkerkje met schip van vijf traveeën en koor van één rechte travee met driezijdige sluiting, uit de 18de eeuw.


ID: 37095 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Kerkstraat (Herstappe)
Neogotische kerk van 1869, naar ontwerp van H. Jaminé. De plattegrond beschrijft een éénbeukig gebouw.


ID: 135396 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Cotthembeek met omringende kouters

Hillegem (Herzele), Balegem (Oosterzele), Sint-Lievens-Houtem (Sint-Lievens-Houtem), Elene, Oombergen (Zottegem)
Het gebied omvat de vallei van de Cotthembeek, stroomopwaarts van de dorpskern van Sint-Lievens-Houtem, het gehucht Cotthem en de open koutergebieden ten noorden en ten zuiden van deze vallei. Het is een onverstoord gebied met een sterk contrast tussen de gesloten beekvallei en de open kouters, die in Oombergen nog aansluiten op de historische dorpskern.


ID: 8966 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Borsbekestraat (Herzele)
Kruiskerk, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof. Het schip van de laatgotische kruiskerk van 1659 werd ingrijpend gewijzigd in 1774. In 1900, ingrijpende restauratie onder leiding van architect Jules Goethals, waarbij westgevel en het schip werden vernieuwd. De plattegrond ontvouwt: een driebeukig schip, hoofdbeuk van drie traveeën, links, vijfzijdige doopkapel en rechts, rechthoekige sacristie, zijbeuken van twee traveeën; zuidelijke en noordelijke zijkapel; zuidelijke transeptarm, vierkante kruisingstoren met ronde traptoren ten noorden, in de oksel van de noordelijke zijkapel en toren; koor met twee rechte traveeën en driezijdige koorsluiting.