Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 78649 | Bouwkundig element

Hoeve Bonem

Bonemstraat 1 (Damme)
Hoeve Bonem, gelegen in gelijknamige site waarvan de historiek teruggaat tot de 13de eeuw. Historische hoeve gelegen op terp als restant van het voormalige Hof Bonem, Hoeve van het langgeveltype opklimmend tot minimum de 17de eeuw, met losstaand bijgebouw (schuur/wagenhuis) uit het eerste kwart van de 19de eeuw aan zuidoostelijke zijde. Boerenhuis met aansluitende stalvleugel; vijver.


ID: 78650 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Branddijk 2 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechte erfoprit en ijzeren toegangshek. Hoevegebouwen in U-vormige opstelling omheen deels verhard en beboomd erf met grasveld. Vernieuwd klein boerenhuis aan oostzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Stal en schuur.


ID: 78792 | Bouwkundig element

Kapel en schuur

Brieversweg 62 (Damme)
Kapel bij de erftoegang van een hoeve waarvan enkel de schuur bewaard bleef. De kapel werd opgetrokken in 1933 door de familie Devisschere uit Ruddervoorde. Bakstenen kapel onder pannen zadeldak, omringd door drie bomen. De schuur is een volledig houten constructie; ze is eenbeukig en heeft standvinken; geïncorporeerd wagenhuis en aangebouwd stalgedeelte.


ID: 78659 | Bouwkundig element

Sint-Christoffelhoeve

Dammesteenweg 1 (Damme)
Imposante hoeve opklimmend tot de 16de eeuw, gelegen in het historisch stadscentrum aan de brug over de Damse Vaart. De Sint-Christoffelhoeve is één van de weinige stadshoeves, gelegen binnen de 17de-eeuwse vestinggordel rond Damme. De hoeve stond eertijds in voor de bevoorrading van de bevolking bij langdurig beleg van de stad. Wellicht zogenaamd naar de Kleine Brugse Poort of de Kristoffelpoort, heropgebouwd in 1448 op de rechteroever van de Reie.


ID: 78872 | Bouwkundig element

Hoeve

Dammesteenweg 3 (Damme)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, de enige woning aan de westzijde van de straat. Boerenhuis van het langgestrekte type met stal van twee traveeën + boerenhuis van drie traveeën + schuur + wagenhuis, met achter de woning een haaks ingeplant bakhuis.


ID: 83715 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Damse Vaart West 4 (Damme)
Molenaarshuis, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1920 op de plaats van een ouder molenaarshuis; thans gerenoveerd. Vrijstaand woonhuis met nieuw aangelegde voortuin waarrond laag bakstenen tuinmuurtje met ijzeren hek. Aan noordzijde, haaks op het woonhuis, losstaand witgekalkt stalgebouw.


ID: 78663 | Bouwkundig element

Hoeve

Damse Vaart West 5 (Damme)
Minimaal opklimmend tot de 18de eeuw; hoeve reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1845. Vrijstaand woonhuis langsheen de straat met stalgebouw aan de noordoostzijde en klein bijgebouwtje aan de zuidwestzijde van het erf. Witgeschilderde en verankerde bakstenen gebouwen op gepekte plint.


ID: 78664 | Bouwkundig element

Hoeve d'Oude Schaapskooi

Damse Vaart West 6 (Damme)
Hoeve, eertijds behorend bij de Sint-Christoffelhoeve, bestaande uit een 20ste-eeuws woonhuis in landelijke stijl en een losstaande schuur met schaapstal uit eind 18de-begin 19de eeuw aan de westzijde van het erf, heropgebouwd in 1970. De hoeve is ommuurd door een lage bakstenen muur, witgeschilderd op gepekte plint met pijlers voorzien van piramidevormige spits; ijzeren toegangshek tot verhard erf.


ID: 78755 | Bouwkundig element

Hoeve Zwarte Sluyze

Damse Vaart-Noord 45-46 (Damme)
De Zwarte Sluis ligt in de meest oostelijke punt van het grondgebied van Hoeke, op de grens met Lapscheure; bovengronds is niets meer zichtbaar. Ze werd oorspronkelijk door de Watering van Reygaertsvliet in 1589 aangelegd ter vervanging van de meer zuidwaarts gelegen Hoekesluis. Hoeve met losstaande bestanddelen, zijnde boerenstalhuis en haaks daarop de schuur, gelegen rond een onverhard erf. Vrij lange erfoprit vanaf de straat, waarlangs de boomgaard. Als site reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778), huidige gebouwen dateren van de 19de en 20ste eeuw.


ID: 78797 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Damweg 14 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit twee evenwijdige vleugels, zijnde witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stal en bakstenen schuur met geïncorporeerd drieledig wagenhuis en stal; voor het woonhuis een witgekalkt bakhuis/zomerkeuken. Site aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1845). Erftoegang geflankeerd door twee grote linden.