Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 308451 | Archeologisch geheel

Romeinse weg Tongeren-Maastricht deel Eerste Meistraat- Marteman

Marteman (Tongeren)
Het laatste mooie stuk Romeinse weg op het grondgebied van Tongeren zelf ligt in de richting van Maastricht tussen de Eerste Meistraat en Tomveld en wordt voortgezet op de Marteman.


ID: 307975 | Landschappelijk element

Holle weg Oude Kolmontstraat

Oude Kolmontstraat (Tongeren)
De Oude Kolmontstraat loopt langs de hoogstamboomgaard ten noordwesten van Kolmontbos. Het is een onverharde smalle weg die de Kolmontstraat in het noorden met de Burchtstraat in het zuiden verbindt. De holle weg heeft zich ingesneden in de flank van de Oude Berg. 


ID: 37508 | Bouwkundig element

Kasteel van Rooi

Rooi 4-6 (Tongeren)
U-vormig kasteel met aansluitende, gesloten hoeve en ten zuidwesten een vijver.


ID: 305879 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Rooi

Rooi 4-6 (Tongeren)
Slechts ten dele bewaard kasteeldomein met toegangsdreef, aangelegd in het tweede kwart van de 19de eeuw, toen het deels 16de-, deels 17de-eeuwse kasteel met neerhof-opperhofstructuur, teruggaand op een minstens 14de-eeuwse site, is verbouwd.


ID: 87609 | Bouwkundig element

Grafkapel van de familie de Maere d'Aertrycke

Zeeweg (Torhout)
Begraafkapel van de familie de Maere d'Aertrycke. Toegankelijk vanuit het kasteelpark via populierendreef. De dreef was tot de jaren 1960 beplant met Thuya of levensboom, dit omwille van de symboliek. De kapel is op een met rododendrons beplant heuveltje gelegen – de kapel valt op in het omliggende weiland - en is bereikbaar via trappen.


ID: 87608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.


ID: 134531 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Fonteyn

Hilstraat 18-20 (Tremelo)
Neotraditioneel landhuis met bijgebouwen, heropgebouwd circa 1920 na brand eclectische kasteelvilla, waarvan enkel laat 19de-eeuwse dienstgebouwen en tuinpaviljoen behouden bleven; landhuis in bebost landschappelijk park rond een oude turfkuil (samen 4,5 hectare); grote vijver bedekt met waterlelie en gele plomp; aantrekkelijke site met hoge natuurwaarde.


ID: 11908 | Bouwkundig element

Blekerij Hendrickx

Broekzijde 34 (Turnhout)
Enig overgebleven exemplaar van een reeks garen- en linnenblekerijen, ingeplant langsheen de Aa.


ID: 11952 | Bouwkundig element

Woning met garage en benzinestation

de Merodelei 234 (Turnhout)
Vrijstaande woning met garage en benzinestation, te dateren circa 1960.


ID: 11965 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Garenblekerij Boones Blijk met omgeving

Elzenstraat 2 (Turnhout)
Voormalige garenblekerij uit de 18de eeuw centraal ingeplant op een volledig omgracht, driezijdig domein met dreven, waarop zich ook een schuur, kapel en vijver bevinden. In de loop van de 19de eeuw in gebruik genomen als woning.