16624 resultaten
ID: 81352 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Driesstraat, Vinkestraat (Zwevegem)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste, al aangeduid in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse in 1779. Huidig bedehuisje van 1991, opgetrokken in baksteen en beschaduwd door linde. Puntgevel met rondbogige muuropening met ijzeren deur, bepleisterd interieur met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.
ID: 81270 | Bouwkundig element
Driesstraat 53 (Zwevegem)
19de-eeuws Landhuis, gelegen te midden van ommuurde tuin met leilinden. Deels bepleisterde en beschilderde baksteenbouw onder pannen schilddak. Dubbelhuis met lijstgevel aan de tuinzijde doorbroken door middentravee.
ID: 80895 | Bouwkundig element
Ellestraat 60 (Zwevegem)
Kleine wegkapel horende bij sterk verbouwde hoeve. Eenvoudig bedehuisje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gedateerd 1900 en opgetrokken in opdracht van de heer Veys. Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond; pannen zadeldak. Puntgevel doorbroken door getoogde en beglaasde nis met heiligenbeeld.
ID: 80896 | Bouwkundig element
Evangelieboomstraat 1 (Zwevegem)
Hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 18de eeuw, met sterk aangepaste bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Ten westen voormalig poortgebouw met gedichte korfboogpoort; rechts beglaasde muurkapel. Ten noorden boerenhuis met vernieuwd parement uit de jaren 1940. Ten zuiden 19de-eeuwse schuur. Lange westelijke erfoprit gemarkeerd door populieren.
ID: 80897 | Bouwkundig element
Evangelieboomstraat 5 (Zwevegem)
Site al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). . Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als Ferme Vanhoenakker. Het primitieve kadasterplan (circa 1835) toont een rechthoekig volume (boerenhuis) en een aansluitend L-vormig volume (schuur en stallen) en twee kleinere volumes. I Hoeve met 19de-eeuws uitzicht en met aaneengesloten U-vormige opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, rond deels verhard erf. Poortgebouw met aansluitend schuur. Links van de schuurdoorgang beglaasde muurnis met Onze-Lieve-Vrouwbeeld; boerenwoning met 19de-eeuws uitzicht, maar vermoedelijk met oudere kern. Stalvleugel met voorliggende mestvaalt.
ID: 81053 | Bouwkundig element
Gauwelstraat 10-12 (Zwevegem)
Dieper in gelegen, vrijstaande boerenarbeiderswoning uit de eerste helft van de 19de eeuw. Samenstel van twee dubbelhuizen in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak doorbroken door drie houten dakkapelletjes. Aan de linkerzijde, aangrenzend stalletje van twee traveeën. Meidoornhaag aan de straat en toegang gemarkeerd door bakstenen erfpijlers en ijzeren hek.
ID: 81275 | Bouwkundig element
Grote Dalestraat (Zwevegem)
Oudste verwijzing naar het bos dateert van circa 1450 als Graenvalbusch. Het bos is gelegen op een zuidelijke uitloper van de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken. De heuvelrug heeft een zuidoost-noordwest oriëntatie met de Zandbeek aan de voet van de westelijke helling. Nu beslaat het bos een oppervlakte van 18 ha en is deels een eiken-haagbeukenbos en deels eiken-beukenbos.
ID: 80906 | Bouwkundig element
Harelbeekstraat (Zwevegem)
Wegkapel opgericht in 1886 door DOM. EGGERMONT-AMELIA DHULST FAMILIE zie opschrift. Bedehuisje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Witgeschilderde bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond met afgeronde apsis. Puntgevel met rondbogige deur geflankeerd door twee pilasters met eenvoudig kapiteel die rondboog met tandfriesje ondersteunen. Muurband met opschrift. Zijgevels doorbroken door keperboogvensters met gekleurd glas. Bepleisterd en geschilderd interieur met Lourdesgrot.
ID: 81069 | Bouwkundig element
Heestertplaats 12 (Zwevegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 19de eeuw. Combinatie van diep- en breedhuis, tevens dieper in gelegen nutsgebouw met merkwaardige voorgeplaatste serre, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Gecementeerde lijstgevel en verankerde zijgevel.
ID: 81068 | Bouwkundig element
Heestertplaats 6 (Zwevegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis met lijstgevel van rode baksteen, verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen en arduin. De naastgelegen tuin met tuinmuur, verfraaid door witte sierbaksteen en doorbroken door rechthoekige poort.