Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 90167 | Bouwkundig element

Villa

Oude Pittemstraat 23 (Meulebeke)
Vrijstaande eengezinswoning gebouwd naar ontwerp (1975) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Woonhuis in bungalowstijl in grote omhaagde tuin met bomen. Naar de straat toe vrij gesloten volume onder plat dak op grondplan met in- en uitspringende gevelvlakken.


ID: 90175 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Paanderstraat (Meulebeke)
Tegen de haag ingeplant Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, overgroeid met klimop. Witgekalkte bakstenen pijlerkapel met getraliede rondboognis, waarin gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 90173 | Bouwkundig element

Hoeve

Paanderstraat 9 (Meulebeke)
Hoeve in oorsprong bestaande uit een tweewoonst met bijkomend landarbeidershuis aan de straat, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar landbouwer Ivo Claerhout uit Meulebeke.


ID: 90201 | Bouwkundig element

Neerhof van het Goed te Dierdonck

Pittemstraat 87 (Meulebeke)
Grotendeels gerenoveerde, 19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen met onder meer nieuw gecementeerde plint, ingewerkte natuurstenen recuperatiestenen, laaddeuren, nieuwe schuifpoorten en recentere aanbouwen; schuur met dakoverstek op kardoezen, gedicht uilengat in zuidzijgevel en asemgaten; stal met muuropeningen onder betonnen lateien.


ID: 90251 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenovenstraat 111 (Meulebeke)
Hoeve volgens kadaster in 1911 gebouwd in opdracht van Odiel Vanwalleghem, steenbakker uit Meulebeke, wellicht eigenaar van de ertegenover gelegen steenbakkerij, die in het laatste kwart van de 20ste eeuw stopgezet wordt.


ID: 90258 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Tieltstraat 118 (Meulebeke)
Voormalige brouwerswoning, volgens kadaster in 1834 gebouwd voor Ivo Carpentier, azijnbrouwer uit Meulebeke, wiens brouwerij aan de westzijde wordt opgetrokken.


ID: 135132 | Landschappelijk geheel

Kanaal Nieuwpoort-Plassendale en omgeving Schuddebeurze

Lombardsijde, Slijpe, Westende (Middelkerke)
In dit gebied ligt een overgangszone tussen duinen en polders. Het noordwestelijke zandige gedeelte was vroeger een binnenduincomplex. Deze duinen zijn lang beïnvloed geweest door erosie en begrazing. Omwille van de voedselarme, ontkalkte ondergrond en de begrazing komt een schrale heide- en graslandvegetatie voor. De westelijke graslanden vlakbij Lombardsijde kennen nog enkele knotbomenrijen. Het zuidelijke gedeelte behoort tot de polders en ligt frequent onder akkerland. Hier zorgen talrijke sloten en grachtjes met rietbegroeiing voor de afwatering van het gebied. De Schuddebeurzebeek is de voornaamste afwateringsader voor het gehele gebied. Opgaande bomenrijen accentueren het kanaal Nieuwpoort-Plassendale. In het gebied zijn verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 54890 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Brugsesteenweg (Middelkerke)
Bedehuis gelegen midden kerkhof omgeven door muurtje onder ezelsrug, haag en bomenrij ten zuiden en ten oosten. Ten westen, bakstenen toegangspad. De driebeukige, neogotische hallenkerk met westtoren, daterend van 1860, gebouwd ter vervanging van een middeleeuws bedehuis, werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison van 1922.


ID: 55080 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Diksmuidestraat (Middelkerke)
Georiënteerde kerk met westtoren, midden in omhaagd en ommuurd kerkhof; omlopend geasfalteerd pad tussen dubbele bomenrij. Wederopbouw naar ontwerp van architect T. Raison van 1922, ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde neogotische kerk.


ID: 54874 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Visitatie met kerkhof

Dorpsplein (Middelkerke)
Georiënteerde kerk, gelegen ten zuiden van Dorpsplaats middenin kerkhof, welke omhaagd en ommuurd onder ezelsrug met ommegang Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën: veertien, in nis geschilderde taferelen, in bakstenen kapelletjes onder tuitgeveltje, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon uit 1922. Bedehuis in neoromaanse stijl eveneens naar ontwerp van Pil & Carbon uit 1922; heropgebouwd in 1922-23, ter vervanging van het op 20 oktober 1914 verwoeste, neoclassicistisch zaalkerkje uit het derde kwart van de 18de eeuw met westtoren.