Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 616 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Tipstraat 82 (Bilzen)
Voorheen een hoeve met losse bestanddelen, waarvan alleen het woonhuis met stal bewaard bleef.


ID: 686 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Tombestraat 1 (Bilzen)
Ruime, semi-gesloten en thans onbewoonde hoeve, met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (woonhuis), aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw (stal en schuur) en begin 20ste eeuw (woonhuis aan straatzijde en poortvleugel).


ID: 625 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterkasteelstraat 6 (Bilzen)
Hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen op de hoek van de Schoonbeekstraat.


ID: 649 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Winkelomstraat 20 (Bilzen)
Woonhuis, de westelijke vleugel, van een voormalige, gesloten hoeve. Verstening uit de tweede helft van de 19de eeuw van een vakwerkgebouw uit de 18de of eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 651 | Bouwkundig element

Langgestrekte vakwerkhoeve

Zangerheistraat 102 (Bilzen)
Langgestrekte hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen op de hoek van Litsebeek.


ID: 697 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Zangerheistraat 20 (Bilzen)
Langgestrekt gebouw bestaande uit twee delen, links het woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, rechts een stal van zes traveeën en één bouwlaag. Het gebouw dateert in kern uit eind 18de- begin 19de eeuw.


ID: 135397 | Landschappelijk geheel

Uitkerkse polder

Blankenberge, Uitkerke (Blankenberge), Wenduine (De Haan), Nieuwmunster, Zuienkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de landschappelijke overgang van het strand, de duinen en de Uitkerkse Polder. De zandvlakte van het strand heeft golfbrekers. De duinen vormen een markante reliëfstructuur met soms een lage helmgrasbegroeiing en struweelranden. De Uitkerkse Polder is een sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polder met reliëfrijke zilte graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven voor. De polder is doorsneden door talrijke zwinnen en vaarten. De Blankenbergse Dijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 45065 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Blankenbergse Dijk 158 (Blankenberge)
Klein hoevetje van het langgestrekte type uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ligging ten noordwesten van het Sint-Jobskapelletje. Lage, deels witgekalkte baksteenbouw onder onderbroken pannen zadeldak. Geïncorporeerde stalvleugel. Licht getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk.


ID: 45063 | Bouwkundig element

Hoeve 't Klokhof

Blankenbergse Dijk 83 (Blankenberge)
Vrijstaande bakstenen volumes onder pannen (zadel)daken. Centraal op het erf, vrij groot huis op verspringende plattegrond. Rode baksteenbouw met gebruik van gesinterde baksteen voor hoekpilasters en vensteromlijstingen/ druiplijsten, witgeschilderde muurankers (onder meer jaarankers "1879").


ID: 45064 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Meersen

Blankenbergse Dijk 87 (Blankenberge)
Als site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuwse kaarten. Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf geschikt. Ten westen van het erf, beeldbepalend boerenhuis deels van twee bouwlagen, aansluitend bij het langgestrekte type tengevolge van de aansluitende stalling en maalderij.