Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 36235 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Pycke de ten Aerde

Caritasstraat 43-45, Heidestraat 1 (Melle)
L-vormige buitenplaats vergroot tot een rechthoekig buitenhuis naar ontwerp van architect Louis Minard, 1842 met omgevend park. Dubbelhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak. Kasteelhoeve met hoog rechthoekig gebouw van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Koetshuis met paardenstallen van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, onder schilddak, aanpassing van circa 1875 van een bestaand huis. Ommuurde moestuin met ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers, beglaasde houten serre op een bakstenen voeting en ijskelder van circa 1860 onder heuvel achter de noordoostelijke kasteelgracht.


ID: 36258 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein voormalig kasteel Steevliet

Heusdenbaan 67 (Melle)
Park waarvan de omvang, afgezien van een strook villakavels aan de Heusdenbaan, nog grosso modo overeenstemt met de begrenzing die het buitengoed in de tweede helft van de 18de eeuw bezat. Van de voormalige gebouwen rest nog de als kapel omgebouwde oranjerie.


ID: 36297 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Varens

Varingstraat 23 (Melle)
Het kasteeldomein de Varens omvat het kasteel, grotendeels omgeven door een waterpartij, in een landschappelijk park met typische afhangende bijgebouwen. Het kasteel verkreeg zijn huidig uitzicht voornamelijk in 1901-1902 bij de vergroting ervan door de toenmalige eigenaar, baron de Saint-Génois des Mottes. Het koetshuis met paardenstallen en het speelhuis werden in diezelfde jaren gebouwd. IJskelder naast de toegangsweg vooraan in het park, gebouwd circa 1816.


ID: 36318 | Bouwkundig element

Goed ten Abeele met watermolen

Watermolenstraat 35-37 (Melle)
Geïsoleerde site aan de Gondebeek op circa 500 meter ten zuidoosten van de dorpskern, bereikbaar via een private populierendreef. Eén van de oudste nederzettingen van Gontrode, leengoed opklimmend tot de feodale tijd. Oud boerenhuis in 1904 vervangen door een groot boerenburgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak. Aansluitend molenhuis gebouwd boven de Gonde. Aanvankelijke molen met waterrad reeds bestaand in de 16de eeuw. Voormalig stampkot of olieslagerij, nadien zagerij. Rechthoekig bakstenen gebouw onder een hoog zadeldak, gedateerd 1762.


ID: 56289 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Niklaasparochie

Kasteeldreef (Menen)
Diephuis met achterliggende deels ommuurde tuin met leilinden. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Straatgevel gekenmerkt door puntgevel met sierlijk windbord.


ID: 55965 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Vandecapelen met tuin

Oude Leielaan 2 (Menen)
Neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met zes schamppalen. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen op een arduinen plint. Begane grond voorzien van imitatiebanden en arduinen puilijst. In de tuin, restanten van Hollandse vestingmuren. 


ID: 56327 | Bouwkundig element

Markhove

Priester Coulonstraat 88 (Menen)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve . Aaneengesloten bestanddelen gegroepeerd rondom bekiezeld erf. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek. Moestuin en huisweide. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken; geknikt bij het woonhuis. Ten noorden boerenhuis, ten oosten stalvleugel en ten westen dwarsschuur met uilengat.


ID: 40301 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Stefanusparochie

Brussegemkerkstraat 19 (Merchtem)
Pastorie opgevat als een sober classicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen aandaken, gebouwd in 1769, gelegen in een aan de voor- en achterzijde ommuurde tuin.


ID: 40239 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Motte of Den Bergh

Burchtlaan 41 (Merchtem)
Noordelijke bijgebouw als enige herkenbare restant van een kasteel op een motte, gebouwd in 1768.


ID: 134071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wolvendaal

Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.