1913 resultaten
ID: 304974 | Landschappelijk element
Piringen (Tongeren)
Holle weg met kasseiverharding gelegen op de oostelijke helling van de Mombeek nabij de voormalige watermolen van Haren.
ID: 308043 | Archeologisch / Landschappelijk element
Beekstraat, Etjesstraat, Motstraat, Raam (Tongeren)
De dorpskern van Rutten omvat een open zone met weiland en boomgaarden die de feodale kern van Rutten vormt. Deze zone wordt gedomineerd door de motte van Rutten die tegenover de Sint-Evermaruskapel ligt. Ten noordoosten bevindt zich de imposante vierkantshoeve van Burtscheid. Rondom liggen glooiende akkers en weilanden.
ID: 302777 | Landschappelijk geheel
Gousbeemdstraat, Ketsingenstraat, Maastrichtersteenweg (Tongeren)
De Galgenberg, gelegen aan de grens van de stadsvrijheid, vormde de executieplaats van de vrijheid Tongeren.
ID: 301296 | Archeologisch geheel
Graanmarkt, Grote Markt, Kloosterstraat, Koppelkist, Maastrichterstraat, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Stadhuisplein, Vlasmarkt, Vrijthof (Tongeren)
De archeologische zone omvat een rijkdom aan geschiedenis die loopt van de Romeinse tijd tot vandaag. De meest opvallende getuige hiervan is de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek.
ID: 133119 | Landschappelijk element
Hamalstraat (Tongeren)
De kasteeldreef bestaat uit opgaande bomenrijen van zomereik. De bomen zijn geplant met ruime plantafstanden aan beide zijden van de toegangsweg. De dreef is niet recht maar in een gebogen lijn aangelegd.
ID: 308451 | Archeologisch geheel
Marteman (Tongeren)
Het laatste mooie stuk Romeinse weg op het grondgebied van Tongeren zelf ligt in de richting van Maastricht tussen de Eerste Meistraat en Tomveld en wordt voortgezet op de Marteman.
ID: 307975 | Landschappelijk element
Oude Kolmontstraat (Tongeren)
De Oude Kolmontstraat loopt langs de hoogstamboomgaard ten noordwesten van Kolmontbos. Het is een onverharde smalle weg die de Kolmontstraat in het noorden met de Burchtstraat in het zuiden verbindt. De holle weg heeft zich ingesneden in de flank van de Oude Berg.
ID: 37508 | Bouwkundig element
Rooi 4-6 (Tongeren)
U-vormig kasteel met aansluitende, gesloten hoeve en ten zuidwesten een vijver.
ID: 305879 | Landschappelijk element
Rooi 4-6 (Tongeren)
Slechts ten dele bewaard kasteeldomein met toegangsdreef, aangelegd in het tweede kwart van de 19de eeuw, toen het deels 16de-, deels 17de-eeuwse kasteel met neerhof-opperhofstructuur, teruggaand op een minstens 14de-eeuwse site, is verbouwd.
ID: 87609 | Bouwkundig element
Zeeweg (Torhout)
Begraafkapel van de familie de Maere d'Aertrycke. Toegankelijk vanuit het kasteelpark via populierendreef. De dreef was tot de jaren 1960 beplant met Thuya of levensboom, dit omwille van de symboliek. De kapel is op een met rododendrons beplant heuveltje gelegen – de kapel valt op in het omliggende weiland - en is bereikbaar via trappen.