7153 resultaten
ID: 12922 | Bouwkundig element
Drie Eikenstraat 510 (Edegem)
Hoeve uit de 19de eeuw, met losstaande bestanddelen gelegen in omhaagd terrein met boomgaard aan noordzijde.
ID: 12923 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Drie Eikenstraat 628-636 (Edegem)
Tussen weiland gelegen hoeven uit de 17de eeuw, ingeplant binnen brede omwatering met bomenrij. gekasseide toegangsdreef en beboomd erf.
ID: 12930 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hovestraat 58 (Edegem)
Centraalbouw, koepelkerk van 1931-1935 naar ontwerp van Louis de Vooght in neobyzantijnse stijl, waarvan de bouw uitgevoerd werd door de Antwerpse aannemersfirma Merckx-Verellen en de centrale koepel van beton met zelfdragend metalen geraamte uitgevoerd naar ontwerp van ingenieurs Van Himbeeck en W. Kockerols. Ten westen van de kerk werd in 1884 een L-vormig bedevaartsparkje met Mariagrot aangelegd, met bewaarde configuratie en een gemengde beplanting van als solitair of in groepen aangeplante bomen. De grot is uitgevoerd in cementrustiek als een verkleinde replica van de grot van Lourdes. Het parkje is afgesloten met een smeedijzeren poort en een hekwerk tussen bakstenen pijlers, en gedeeltelijk met een muur afgewerkt met cementrustiek. Ten noorden omhaagd kerkhof.
ID: 12964 | Bouwkundig element
Kontichstraat 46 (Edegem)
Rechthoekig huis ingeplant in ommuurde tuin. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1908 naar ontwerp van Louis Hendrikx.
ID: 12985 | Bouwkundig element
Mechelsesteenweg 396 (Edegem)
Rechthoekig herenhuis, grotendeels uit het tweede kwart van de 17de eeuw, gelegen aan de noordzijde van de omgrachting.
ID: 12998 | Bouwkundig element
Terelststraat 69 (Edegem)
Neoclassicistisch burgerhuis, grotendeels uit het vierde kwart van de 19de eeuw met kern uit het derde kwart van de 17de eeuw; gelegen in ommuurd domein.
ID: 13000 | Bouwkundig element
Terlindenlaan 62 (Edegem)
Merkwaardige hoeve met losstaande bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw ingeplant op omhaagd terrein.
ID: 135185 | Landschappelijk geheel
Eeklo (Eeklo), Lembeke (Kaprijke), Waarschoot (Lievegem)
De dekzandrug Maldegem-Stekene is grotendeels herkenbaar in het landschap door de licht hogere ligging en de aanwezige bosgordel. De Lembeekse bossen zijn een eerder versnipperd naaldbos waartussen weiden en akkers voorkomen. In de bosbestanden herinnert het dambordpatroon aan de historische ontginningsfasen. De Bellebargiebossen- Kwadebossen zijn een loofbosbestand. Vlakbij de Lembeekse bossen staat de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’ met datum 1494 erop. De Burggravenstroom was een historisch belangrijke bevoorradingsweg voor Gent en wordt nu nog begrensd door akkers en weiden omzoomd met houtkanten en houtwallen.
ID: 130868 | Landschappelijk element
Antwerpse Heirweg 2A (Eeklo)
Bij de erftoegang staan twee opgaande paardenkastanjes. De soortkeuze is atypisch, omdat er traditioneel inheemse soorten zoals linde en eik worden gekozen voor het gebruik als welkomstboom. De bomen zijn beeldbepalend in het straatbeeld, bij de rechtse paardenkastanje zien we in de kruin het resultaat van een zware takbreuk en is de stam bijgevolg niet meer doorgaand.
ID: 306179 | Landschappelijk element
Balgerhoeke (Eeklo)
Op het plein in Balgerhoeke staat een vredesboom, aangeplant na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde heeft een omtrek van 2m86 en een totale hoogte van 19 m. De kroon is teruggesnoeid.