Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7111 resultaten


ID: 50797 | Bouwkundig element

Congregatiezaal voor de arbeiders

Kaaistraat 32 (Eeklo)
Katholieke werkmanskring. Voormalige Sint-Jozefkring, vroeger ook "Het Gildenhuis" genoemd, thans wijkcentrum De Kring, gelegen in binnenblok met toegang aan de Kaaistraat 32.


ID: 130823 | Landschappelijk element

Bruine beuk bij Congregatiezaal voor arbeiders

Kaaistraat 32 (Eeklo)
De bruine beuk bevindt zich in de tuin van het wijkcentrum De Kring, gelegen in een binnenblok met toegang aan de Kaaistraat. Het wijkcentrum werd oorspronkelijk opgericht als congregatiezaal voor de arbeiders te Eeklo. De bruine beuk in de binnentuin is mogelijk nog een relict van de vroegere tuin bij het herenhuis van de familie Van Waesberghe.


ID: 47909 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Molenstraat (Eeklo)
Stedelijke begraafplaats. Deels beschermd als monument bij ministerieel besluit van 30.04.2004.


ID: 47966 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Peperstraat 91A-C (Eeklo)
De voormalige hoeve van het regionaal kenmerkende type met losstaande bestanddelen omvat een naar het oosten en de straat gericht boerenhuis en ernaast een dwarsschuur, reeds opgetekend op de kaart van de Ferraris van 1771-1778.


ID: 85732 | Bouwkundig element

Parochiaal Centrum Beukenhof

Zuidmoerstraat 138 (Eeklo)
Fraai ijzeren hek tussen gietijzeren zuilen met vaasbekroning op een hardstenen voet.


ID: 300773 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Aaigemdries

Aaigemdries 7, Landries 5 (Erpe-Mere)
De Aaigemdries binnen het gelijknamig gehucht te Erpe-Mere is een goed bewaard relict van een gemene en/of gemeentelijke weidegrond ten voordele van de ingezetenen van de gemeente en/of van het gehucht. Deze driessite is vermoedelijk ontstaan tijdens de eerste ontginningen in de middeleeuwen. De landelijke bebouwing rond de “Dries” is steeds sterk bepalend geweest voor zijn oorspronkelijk en huidig karakter en verhoogt in sterke mate de eigenheid van de dries. De nog bewaarde hoeves bevinden zich aan de Landries (nummer 5) en de Aaigemdries (nummer 7). In de onmiddellijke nabijheid van de hoeve Aaigemdries 7 staat, tussen drie linden, een calvarie.


ID: 131631 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Erpedorp (Erpe-Mere)
Op het plein voor de Sint-Martinuskerk werd een jonge opgaande linde aangeplant als vrijheidsboom ter vervanging van een ouder exemplaar dat mogelijk al op de Ferrariskaart (1770-1778) ingetekend staat.


ID: 216857 | Bouwkundig element

Villa

Kraaineststraat 109 (Erpe-Mere)
Villa met bijgebouw, kadastraal geregistreerd in 1898. Goed bewaard voorbeeld van een vrijstaand burgerhuis met omringende, beboomde tuin, opgetrokken in een sobere bouwstijl uit het einde van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een schilddak. De beeldbepalende inplanting buiten de dorpskern, wordt in het straatbeeld gemarkeerd door twee rode beuken aan het toegangshek.


ID: 8242 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dikke Kapel met leilindes

Ommegangstraat (Erpe-Mere)
Barokkapel, 1640 gedateerd op de imposten van de deur, gelegen op een hoogte met omringende lindebomen. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting. Voorheen bepleisterde bak- en zandsteenbouw op hoge afgeschuinde plint.


ID: 130870 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde

Populierenstraat (Erpe-Mere)
Ten zuidwesten van de erftoegang naar de vierkantboerderij in de Populierenstraat, staat aan de overkant van de weg een mooi ontwikkelde linde. De gekandelaarde linde is hier dienstig als schermbeplanting. De linde voorziet, bij het binnenhalen van de oogst, het wachtende ingespannen paard van schaduw.