Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 85688 | Bouwkundig element

Boerenwoning

St. Renildestraat 5 (Hamme)
Boerenhuis teruggaand op de woning van een hoeve met losse bestanddelen weergegeven in het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) en er genoteerd als hofstede van Cornelis Mettepenningen.


ID: 85689 | Bouwkundig element

Hoeve  Wuitenshof

Theet 91 (Hamme)
Volgens het kadasterarchief werd de bestaande hoeve na brand in 1870 grotendeels vervangen door nieuwe gebouwen: de huidige vrijstaande woning schuin ingeplant tegenover de straat en de dwarsschuur met aanpalende stallen.


ID: 80069 | Bouwkundig element

Beverbeekhoeve

Beverbeek 21 (Hamont-Achel)
Voormalige laathoeve. Dit omgracht, van hagen en bomen voorzien goed, dat alleszins teruggaat tot de 14de eeuw en in 1360 voor het eerst wordt vermeld, hing af van Grevenbroek.


ID: 80022 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Kleine Haart 30 (Hamont-Achel)
Alleenstaande hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan de kern van het voormalige woongedeelte mogelijk opklimt tot de 18de eeuw.


ID: 300295 | Landschappelijk geheel

Leievallei tussen Ooigem en Bavikhove

Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt het gebied gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.


ID: 205021 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Amerikalaan 106 (Harelbeke)
Dieper gelegen, in oorsprong 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk vanaf de Deerlijksesteenweg en de Amerikalaan.


ID: 205278 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Asselstraat 12 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de hoek met de Kuurnsestraat. Site opklimmend tot de 17de eeuw met in 1916 herbouwde hoevegebouwen. Tot de aanleg van de N36 circa 2000 gesitueerd in een agrarische omgeving.


ID: 205277 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Asselstraat 6 (Harelbeke)
Dieper gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw en waarvan de hoevegebouwen volgens het kadaster werden gereconstrueerd in het derde kwart van de 19de eeuw. Gelegen in een bocht van de Asselstraat. Aan het begin van de erfoprit bevindt zich een Mariakapel.


ID: 205372 | Bouwkundig element

Hoeve Barzestraat

Barzestraat 24 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, genaamd "Barzestraat" of "Ferme Masureel". De site klimt minstens op tot de 18de eeuw, de huidige hoevegebouwen dateren uit de 18de (boerenhuis, bakhuis), 19de eeuw (schuur, stal) en 20ste eeuw.


ID: 205299 | Bouwkundig element

Hoeve Het Aerdeken

Belokenstuk 3 (Harelbeke)
Historische hoeve "Het Aerdeken", gelegen op een vruchtbare hooggelegen kouter, nabij het centrum van Bavikhove. Site opklimmend tot de 17de eeuw, huidige gebouwenconfiguratie daterend van 1865. De benaming verwijst naar naar de heerlijkheid Ten Aerden waartoe de hoeve eertijds behoorde.