Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 40321 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-de-Doperparochie met tuin

Osselstraat 1 (Merchtem)
Pastorie gebouwd in 1758, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak geflankeerd door twee eenlaagse bijgebouwtjes van twee traveeën, gelegen in een omstreeks 1850 in landschappelijke stijl aangelegde tuin.


ID: 134068 | Landschappelijk element

Domein van het Kasteel van Ossel

Poverstraat 11 (Merchtem)
In 1705 tot 'huis van plaisantie' verbouwde hoeve omgeven door landgoed van circa 14 hectare, omvattende een gedeeltelijk ommuurde moes- en fruittuin en een een park in landschappelijke stijl met een als 'rivier' opgevatte waterpartij, aangelegd in verschillende fasen tussen 1851 en 1889; bijgebouwen uit 1867 naar ontwerp van architect Joseph Schadde.


ID: 134069 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hagen

Poverstraat 5 (Merchtem)
'Huis van plaisantie' uit 1710, verbouwd in verschillende fasen tot landhuis, omgeven door landgoed van circa 50 hectare; beperkte aanleg in landschappelijke stijl rond een artificiële rivier vanaf circa 1850, recentelijk omgevormd en uitgebreid tot circa 12 hectare.


ID: 40238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Motte De Borght of De Burcht met cottagevilla

Reedijk 10 (Merchtem)
Villa, kadastraal geregistreerd in 1884, bereikbaar door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers gevolgd door een beboomde dreef, gelegen op een historische, omgrachte motte met een bescheiden landschappelijke beplanting.


ID: 304007 | Bouwkundig element

Brouwerswoning As-Ale

Stoofstraat 19 (Merchtem)
Burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1917 in opdracht van Victorine De Moor, weduwe van brouwer Frans Van Hamme. De woning paalde aan de bedrijfsgebouwen van de voormalige brouwerij As-Ale, die tijdens de jaren 1980 werden gesloopt.


ID: 76629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Appelkot

Terspelt 25 (Merchtem)
Ten zuidoosten van de dorpskern van Merchtem bevindt zich het historische domein Hof ter Spelt, ook zogenaamd Appelkot, met de behouden structuur van een middeleeuwse, omgrachte kasteelmotte. Het landhuis en het koetshuis, evenals de landschappelijke tuinaanleg dateren van rond 1860.


ID: 36468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Aldegondeparochie met tuin

Burg. Van Gansberghelaan 83 (Merelbeke)
De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. Het huidige pand werd gebouwd in 1871 door pastoor H. Steppe en burgemeester Van Gansberghe naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Rechts staat een bakstenen koetshuis en paardenstal met zadeldak. Het pand is gelegen in een fraaie ommuurde tuin met rechthoekige vijver doch zonder uitgesproken aanleg.


ID: 36430 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Annaparochie met tuin

Dorpsstraat 2 (Merelbeke)
Schuin ingeplant op de hoek van de straat met voornamelijk achterliggende ommuurde tuin. Oorspronkelijk een dubbelhuis van slechts één bouwlaag en vijf traveeën; gevelsteen met jaartal 1773 boven de deur in de achtergevel. Aangepast met toevoeging van een bovenverdieping in het midden van de 19de eeuw.


ID: 36596 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Gaversesteenweg 512 (Merelbeke)
De pastorie, gelegen in een ommuurde pastorietuin, is van het type dubbel­huis met vijf tra­veeën en één bouw­laag. De beneden­verdieping van de woning bewaart bouw­spo­ren van de aange­pas­te oude kern, mogelijk nog uit de 17de of begin 18de eeuw. Na de verbouwing tot pastorie om­streeks 1767 on­der­ging het ge­bouw geen essentiële volu­mewij­zi­gingen meer. Er vonden wel nog lichte aan­pas­singen in de 20ste eeuw plaats.


ID: 36597 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Gaversesteenweg 611 (Merelbeke)
Het neoclassicistisch burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw telt vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder leien schilddak. De voortuin is aan de straat afgesloten door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen muur. Het huis valt door zijn oorspronkelijk karakter, zijn volume en als typisch burgerhuis met stedelijke allures sterk op tussen de overige woningen in de onmiddellijke omgeving van de kerk.