Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 26315 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Norbertijnerabdij

Drongenplein 26-27, 26A-D, Lage Lakendreef 5, Oude-Abdijstraat 1 (Gent)
De abdij omvat onder meer vier rondom een rechthoekige binnenplaats gegroepeerde vleugels van 1653-1655, zuidvleugel, en 1663-1665, andere vleugels, met aanpassingen uit de 18de, de 19de en de 20ste eeuw. De abdijgebouwen zijn kenmerkend voor de regionale contrareformatie-architectuur. Ten noordoosten van de kloostergangen bevindt zich een L-vormige vleugel van acht en tien traveeën, die vermoedelijk in kern opklimt tot de 18de eeuw. Tot de site behoren ook de huidige decanale kerk Sint-Gerulfus in neobarokstijl van 1858-59 naar ontwerp van de Gentse architect Frans Cardon en de Sint-Jozefskapel of kapel van Pater Petit, gebouwd in 1937-1938.


ID: 133054 | Landschappelijk element

Lindendreef

Drongensesteenweg (Gent)
De lindendreef bestaat uit drie generaties: de oudste bomenaanplant bestaat uit zomerlinden, de tweede uit een inboet van circa 20 jaar oud met zomerlinden en een derde generatie uit een recente inboet uitgevoerd met winterlinden. De oudste generatie lindebomen vertoont nog duidelijk de sporen van een traditioneel snoeibeheer. Alle gesteltakken zijn in één vlak geleid en werden vroeger als leilinden onderhouden.


ID: 26318 | Bouwkundig element

Station Drongen

Drongenstationstraat (Gent)
Huidige toestand daterend van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Bruine baksteen met verwerking van arduin en imitatie natuurstenen banden met gele baksteen.


ID: 200735 | Bouwkundig element

Wachterslokalen

Dublinstraat 26-28 (Gent)
Lage bakstenen, rechthoekige in elkaars verlengde liggende gebouwtjes met zadeldak en segmentbogig afgedekte ramen met kleinhouten.


ID: 88930 | Bouwkundig element

Gesloten havenloodsen

Dublinstraat 29-33 (Gent)
De gesloten havenloodsen van twee verdiepingen tellen ieder twaalf traveeën in de lengte en tweemaal vijf traveeën in de breedte. Ze zijn afgedekt door twee schilddaken met zinkbekleding en dateren uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 26213 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Mariasteen met hoeve en park

Duddegemstraat 34, Kleine Duddegemstraat 32 (Gent)
Een lange toegangsdreef aangelegd in 1910-11, geeft toegang tot een prachtig park en heden vrij sober kasteeltje resulterend uit verschillende verbouwingen. De oude omwalde kern met twee tegenover elkaar verspringende vleugels werd circa 1870 verbouwd tot een quasi rechthoekig gebouw, in 1910-11 aan de westzijde uitgebreid met twee vooruitspringende zijtraveeën, op de begane grond verbonden door een soort veranda. Op dezelfde site bevindt zich de kasteelhoeve met een achterliggend, deels ommuurd perceel dat vroeger als boomgaard dienstdeed. De oude walgracht werd deels geïntegreerd in de kasteelvijver en deels gedempt.


ID: 200959 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine ontworpen door J.A. De Bondt

Dukkeldamstraat (Gent)
In 1900 wordt voorgesteld om te Gent een regie voor gas en elektriciteit op te starten. Deze Gentse Elektriciteitsdienst kent in het begin van de jaren 1930 een dusdanige groei dat het noodzakelijk bleek tientallen nieuwe elektriciteitscabines en onderstations op te trekken. Hiervoor verkiezen ze een modern architect die het vooruitstrevende imago van elektriciteit een gepast gelaat kan geven. Deze elektriciteitscabine, toegeschreven aan architect De Bondt, is opgevat als een bakstenen hoekpand, bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak.


ID: 26961 | Bouwkundig element

Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Jozef

Ebergiste De Deynestraat 1-2, 4, 7-9, 2A-G, 1A-B (Gent)
Gesticht en schoolcomplex van de broeders van Liefde, opgericht circa 1928-1930 op het domein van het voormalig kasteel Blekerij met gedeeltelijk bewaarde parkaanleg en vijver. Ruim gebouwencomplex in art-decostijl naar ontwerp van architect A. Van de Vijver.


ID: 135238 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Zwijnaarde

Eedstraat, Gebuurtestraat, Heistraat, Hutsepotstraat, Kortrijksesteenweg, Pieter Pauwel Rubenslaan, Putstraat, Rijvisschestraat (Gent)
De kastelensite van Zwijnaarde bestaat uit een ensemble van de kastelen Reivissche, Predikherenhof, Nieuwgoed, Puttenhove en De Klosse en het park van de Ghellinck d’Elsegem. Er is een sterke visuele relatie tussen de verschillende sites onderling en via vergezichten en kasteeldreven loopt de architectuur van de gebouwen verder in het landschap. Van de relatief hoge grondwaterstand heeft men in het verleden dankbaar gebruik gemaakt om bij de kasteelsites omgrachtingen, vijvers en waterpartijen aan te leggen. Rondom de kastelen liggen relicten van het oorspronkelijke bulkenlandschap, een door knotwilgenrijen gesloten landbouwgebied waarvan de percelen werden bewerkt in het kader van het wisselstelsel. Nattere delen, in de beekvalleitjes, hebben een meer continu gebruik als grasland gekend. Een aantal kastelen heeft nog een omgrachting als relict van de middeleeuwse site met walgracht.


ID: 26959 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Eedstraat 55 (Gent)
Ver achterin gelegen hoeve aan de bosrand, bereikbaar via een beukendreef tussen de velden. Omwald erf met toegangsbrug en ijzeren hek, rechts ervoor klein wegkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind, 1952 gedateerd. Langgestrekte hoeve ten westen en dwarsschuur ten zuiden van het ruime, gedeeltelijk met gras begroeide erf met boomgaard. Woonhuis van vijf traveeën met één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, heden met voornamelijk 19de-eeuws voorkomen.