Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 27010 | Bouwkundig element

Begijnhof

Achterburg 1 (Oudenaarde)
Een eerste begijnhof, ondergebracht in een "huis de Cluys" achter het kerkhof van Oudenaarde en de Sint-Walburgakerk, werd opgericht in 1367. De begijnen stonden in 1449 hun goederen af aan de Dames van het hospitaal en bekwamen in ruil enkele huizen in de "Borch".


ID: 27543 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Axelwalle 12 (Oudenaarde)
Aan de straat gelegen hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met losse bestanddelen en gekasseid erf. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten zuiden, boerenwoning gedeeltelijk heropgebouwd in 1919. Ten westen, dwarsschuur met overhoekse tandlijst en op de rechter zijgevel klein kapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Ten oosten, dwarsschuur met twee aansluitende langsschuren.


ID: 27432 | Bouwkundig element

Hoeve  't Verbrand Hof

Beekstraat 21 (Oudenaarde)
Grote vierkante semigesloten hoeve van 1801 rond gekasseid erf, toegankelijk via gietijzeren hek gevat tussen veelhoekige bakstenen pijlers. Achterin gelegen baksteenbouw onder zadeldaken.


ID: 27768 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boembeekstraat 1 (Oudenaarde)
Kleine gesloten bakstenen hoeve, deels verbouwd. Rest van vroeger poortgebouw aan Volkegemberg, verdwenen poort voorheen met jaartal 1737. Rondboogvormige gevelniskapel in rode bakstenen omlijsting onder dito kruis. Laag 18de-eeuws boerenhuis achterin parallel aan de Boembeekstraat. Bakstenen bedrijfsvleugel met houten verankeringen in de achtergevel.


ID: 27596 | Bouwkundig element

Hoeve

Boskant 17 (Oudenaarde)
Deels gemoderniseerde hoeve van het semigesloten type. De L-vormige zuidoostvleugel met gewitte bakstenen gevels vertoont aan de straatzijde, tussen de afgeronde gevelhoek en de toegangspoort, een beglaasde omlijste rondboogvormige gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 27594 | Bouwkundig element

Hoeve

Boskant 2 (Oudenaarde)
Hoeve van het semigesloten type met bakstenen gebouwen opgesteld in U-vorm aan grotendeels gekasseid binnenerf. Twee hoge, vierkante bakstenen pijlers aan de straat, beide door een muur verbonden met achterliggende stalvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw, markeren de rechthoekige toegangspoort ervan met doorrit naar het erf. Lange boerenwoning van negen traveeën onder zadeldak voorheen met slechts één bouwlaag, vermoedelijk in de 18de eeuw, en later bijgevoegde halve verdieping. Verder nog dwarsschuur en bakhuis.


ID: 27597 | Bouwkundig element

Café Duivenlokaal De Bosduif

Boskant 25 (Oudenaarde)
Hoeve van het semigesloten type uit de tweede helft van de 19de eeuw. In U-vorm opgestelde gewitte bakstenen hoevegebouwen schuin ingeplant met open erfzijde naar de straat. Centraal in de gevel van de linker vleugel, beglaasde rondboognis in grijsgeschilderde bakstenen omlijsting met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 27598 | Bouwkundig element

Hoeve

Boskant 32 (Oudenaarde)
Hoeve van het semigesloten type, enigszins schuin ingeplant met woning aan de straatkant voorzien van omhaagde voortuin. Huidige hoevegebouwen voornamelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, doch uitgebreid en aangepast in begin 20ste eeuw. Boerenwoning uit midden 19de eeuw, vergroot en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Rechts aansluitende bedrijfsvleugel; gewitte bakstenen straatgevel met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in korfboognisje.


ID: 27599 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Bronstraat (Oudenaarde)
Afbrokkelende gewitte bakstenen pijlerkapel afgedekt met gecementeerde ezelsrug.


ID: 27602 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis en pijlerkapel

Bruul 5 (Oudenaarde)
Neoclassicistisch getint burgerhuis in omringend beboomd park. Blokvormig onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1870. Pittoresk koetshuis met stallen uit de tweede helft van de 19de eeuw in decoratieve baksteenarchitectuur. Onze-Lieve-Vrouwekapelletje aan de rand van de tuin in de straatbocht.