Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4543 resultaten


ID: 301848 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande eik

Sint-Lievens-Esse (Herzele)
Een mooi ontwikkelde zomereik staat bij een perceelsrand in een beekvalleitje gelegen tussen de Schoonderhagestraat en de gewezen trambedding: L376 Trambaan (Herzele - Sint-Lievens-Esse). De boom is beeldbepalind in het landschap en heeft een enorme stamomtrek van 423 cm (2015).


ID: 132139 | Landschappelijk element

Drie geknotte linden bij wegkruis

Assestraat (Herzele)
Drie geknotte linden flankeren het houten wegkruis langs de Assestraat.


ID: 308471 | Landschappelijk element

Trambedding Steenhuize

Bergestraat, Hekkestraat (Herzele)
Tussen de Hekkestraat en de Bergestraat in Steenhuize bevindt zich een onverharde voetweg ('Krekelenbergweg') als relict van het voormalige tramspoor tussen Merelbeke, Herzele en Geraardsbergen.


ID: 131142 | Landschappelijk element

Twee treuressen als kerkhofbomen

Borsbekestraat (Herzele)
De twee treuressen bevinden zich op het voormalig kerkhof bij de Sint-Antoniuskerk van Borsbeke, in de dorpskern. De twee treuressen vormen duidelijk beeldbepalende objecten in de gemeenschapsruimte bij de kerk en refereren naar de functie van het voormalig kerkhof.


ID: 301043 | Landschappelijk element

Netwerk van geschoren hagen

Diepestraat (Herzele)
De oude hagen bevinden zich op de berm van een onverharde holle weg (Diepestraat) en aansluitend op de grens van enkele weiden ten noordwesten van Hillegem. Het gaat om een structuur van geschoren hagen met achterstallig onderhoud van eenstijlige meidoorn (Crataegus monigyna), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 132697 | Landschappelijk element

Drie op stam gezette taxussen bij wegkruis

Doornstraat, Kauwstraat (Herzele)
Bij het kruispunt van de Kauwstraat met de Doornstraat staan drie op stam gezette taxussen bij een wegkruis. De hof rond het kruis is afgesloten met een haag van scherpe hulst. Het geheel is beeldbepalend.


ID: 9013 | Bouwkundig element

Grafkapel De Kalvaer

Gentweg (Herzele)
De grafkapel De Kalvaer dateert van het derde kwart van de 18de eeuw en werd in de 19de eeuw aangepast en hersteld. Het geheel bestaat uit een eenbeukige kapel met calvarie, een betonnen platform als omgang en de grafkapel, ingewerkt in een grotimitatie. De kapel is omgeven door leilinden.


ID: 131145 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanen bij Groenlaan

Groenlaan (Herzele)
De Groenlaan, een openbaar plein met een uniforme en symmetrische beplanting van gekandelaarde platanen, is een relictvoorbeeld van een pleindorp dat terug gaat tot het ontstaan van Herzele en refereert aan het vroegere gemene gebruik van een aanvankelijk veel omvangrijkere zone.


ID: 131152 | Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel bij kruispunt

Hekkestraat, Steenhuizestraat (Herzele)
Opgaande linde met boomkapel bij het kruispunt waar de Hekkestraat uitkomt op de Steenhuizestraat. Reeds op de 18de eeuwse Kaart van Ferraris staat hier een kruis of een kapel ingetekend. Het is niet erg duidelijk wat het precies is geweest, maar de boom met boomkapel is hier duidelijk het gevolg van een continue voortzetting van een devote aanplanting horende bij een religieus bouwkundig element of symbool.


ID: 131178 | Landschappelijk element

Taxusstruik bij oorlogsmonument

Hillegemplein 1 (Herzele)
Op het kerkhof, rechts van de toegang naar de kerk, en bij het oorlogsmonument staat een taxusstruik. Het gaat om een op enen gezette struik als kerkhofbeplanting.