Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 205210 | Bouwkundig element

Dorpswoningen van 1928

Stasegemdorp 52-54 (Harelbeke)
Samenstel van dorpswoningen, volgens het kadaster gebouwd in 1928 door landbouwer Hector Maes en handelaar Charles Maes. Rechts van nummer 52, aanpalende dubbele garage met arduinen muurkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Samen met de woningen werden een zwingelarij en een vlasschuur gebouwd aan de Groendreef.


ID: 205226 | Bouwkundig element

Maalderij en maalderswoning

Stasegemsestraat 34 (Harelbeke)
Voormalige maalderswoning (nummer 34/1) met achtergelegen maalderij (nummer 34), sinds 1999 ingedeeld in meerdere wooneenheden. Volgens de gegevens van het kadaster wordt de maalderij in 1925 gebouwd in opdracht van handelaar Arthur Brabant, bij de houten windmolen van nummer 36. In 1932 wordt bij de maalderij een woonhuis gebouwd en in 1945 wordt het vergroot en verbonden met de maalderij. In 1957 wordt de maalderij uitgebreid in de lengte. In 1999 wordt de woning en maalderij heringericht en gerenoveerd naar het ontwerp van architect De Hullu & partners uit Harelbeke; de voormalige maalderij wordt omgebouwd tot woongelegenheid.


ID: 205241 | Bouwkundig element

Vlasbedrijf Naessens

Stedestraat 51 (Harelbeke)
Voormalig vlasbedrijf Naessens, opgericht in het laatste kwart van de 19de eeuw, thans deels aangepast en verbouwd naar de noden van een nieuw bedrijf. Voormalig vlasbedrijf bestaande uit aan de straatkant gelegen schuren, een zwingelarij, een stookplaats en een roterij.


ID: 205244 | Bouwkundig element

Hoeve De Kwâpoorte

Steenbrugstraat 14 (Harelbeke)
Hoeve "De Kwâpoorte", gelegen ten zuiden van de Steenbrugstraat. De hoeve is toegankelijk via een lange, rechte, geasfalteerde oprit, waar zich aan het begin een Onze-Lieve-Vrouwkapel bevindt.


ID: 205344 | Bouwkundig element

Kunstmatige roterij vergroot tot vlasfabriek

Tweede Aardstraat 15 (Harelbeke)
Voormalige kunstmatige roterij, volgens het kadaster gebouwd in 1936 door vlashandelaar Achille Vanderheeden. In 1940 wordt de kunstmatige roterij vergroot tot "vlasfabriek" in opdracht van vlashandelaar Adeloon Vanderheeden; bouw van een zwingelarij tegen de achtergevel.


ID: 205340 | Bouwkundig element

Vlasroterij

Tweede Aardstraat 3 (Harelbeke)
Vlasroterij van het vlasbedrijf Vanderheeren, gebouwd in opdracht van vlashandelaar Remi Casteele uit Deerlijk in 1947. Vlasroterij met schoorsteen, zwingelarij en halfopen vlasschuur.


ID: 205354 | Bouwkundig element

Hoeve

Tweede Doorsnijdstraat 3 (Harelbeke)
Inwaarts gelegen, 18de-eeuwse hoeve bij de grens met Ooigem (Wielsbeke), reeds weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Baksteenbouw onder overkragende pannen zadeldaken. Vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis evenwijdig met de weg gelegen; rechthoekige muuropeningen met vermoedelijk vernieuwd houtwerk.


ID: 205358 | Bouwkundig element

Hoeve  Te Swembeke

Vierkeerstraat 119 (Harelbeke)
18de-eeuwse hoeve zogenaamd Te(r) Swembe(e)ke. De hoevenaam verwijst naar de historische benaming voor de Vaarnewijkbeek (de Swembeke). Hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een centraal erf en zo als het ware een gesloten hoeve vormend, te betreden via een poortgebouw met 18de-eeuwse kern, waaraan een calvariekruis hangt. Ten zuiden van de hoevesite is een restant van een voormalige watermolen bewaard gebouwd vóór 1883 als vlaszwingelmolen en gelegen op de linkeroever van de Vaarnewijkbeek.


ID: 205483 | Bouwkundig element

Vlasschuur en zwingelarij

Vlietestraat (Harelbeke)
Voormalige site van een stoomvlasfabriek, opgericht in 1903 door aannemer Jules Honoré-Vandekerckhove. In 1945 wordt de stoomvlasfabriek omgevormd in een zwingelarij met fabrieksschoorsteen en vermoedelijk wordt in dezelfde periode ook een vierbeukige vlasschuur gebouwd.


ID: 205252 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waregemsestraat 136 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een langwerpig woonhuis met geïntegreerde stalling aan de noordzijde, een zwingelarij en bakhuis aan de oostzijde en een landgebouw aan de westzijde van het erf.