Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 10125 | Bouwkundig element

De Ou Pastorie

Kalvarieberg 7-8 (Lier)
Complex bestaande uit huis onder schilddak, waarachter twee oudere diephuizen met traditionele kern. Breedhuis met kern uit de 17de eeuw en aangepast in de 19de eeuw.


ID: 10426 | Bouwkundig element

Sint-Ursula-instituut

Kanunnik Davidlaan 13-15, Kapucijnenvest 10, Mechelsestraat 25-31 (Lier)
School en klooster der ursulinen ter plaatse van het vroegere kapucijnenklooster. Uitgebreid scholencomplex gevat tussen Kapucijnenvest, Mechelsestraat en Kanunnik Davidlaan.


ID: 10427 | Bouwkundig element

Klooster zusters arme claren

Kapucijnenvest 16 (Lier)
Klooster vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd naar ontwerp van E. Careels, waarvoor aanvraag van 1920. Iets achterin gelegen en ommuurd vierkant complex met kapel en tuin.


ID: 10445 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster Engelse theresianen

Kerkstraat 1-11 (Lier)
Voormalig L-vormig kloostercomplex met toegangspoort, schoolvleugel en deels ommuurde tuin met opgaande bomen en hofkapel.


ID: 10446 | Bouwkundig element

Hof van Lier en kapel theresianenklooster

Kerkstraat 2-8 (Lier)
Geheel van panden in traditionele bak- en zandsteenstijl, in de tweede helft van de 17de eeuw ingericht als klooster met kapel.


ID: 10557 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude begraafplaats

Mechelsesteenweg (Lier)
Op het Oud Kerkhof, dat in 1787 in gebruik werk genomen, bleef de toegangspoort met hekwerk, het monumentale kruisbeeld met Christus en enkele monumentale grafmonumenten bewaard. Een lage omheiningsmuur en rij leilinden sluiten de begraafplaats aan de Mechelsesteenweg af. Op het kerkhof bevinden zich nog een aantal monumentale coniferen.


ID: 10568 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats

Mechelsesteenweg (Lier)
Militaire begraafplaats voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen. Ontstaan uit een voorlopige begraafplaats voor soldaten, aangelegd in 1915, naar ontwerp van E. Careels.


ID: 10606 | Bouwkundig element

Pastorie van de Heilige Familie

Pastoriestraat 2 (Lier)
De pastorie, horende bij de parochiekerk Heilige Familie, werd in 1906 opgetrokken naar ontwerp van architect Edward Careels. Bewaarde omheiningsmuur en smeedijzeren hekwerk.


ID: 10611 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravensteenhof

Ravenstijn 1 (Lier)
Domein met neoclassicistisch landhuis, koetshuis, boswachterswoning, kapel, als folly opgetrokken toilet, een hoeve met deels ommuurde moestuin en relict van een hoogstamboomgaard, bereikbaar via een korte dreef. Park met deels bewaarde oudere walgracht, heringericht in laat-landschappeijke stijl met vijvers, tuinbruggen, parkbos, bomenrijen en bomengroepen, centraal gazon en solitaire monumentale bomen, standbeeld en bewaard toegangshek.


ID: 10149 | Bouwkundig element

Begijnenhuis De Onbevlekte Ontvangenis

Sint-Margaretastraat 11 (Lier)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw, doch aangepast in de 19de eeuw. Bepleisterde en verankerde lijstgevel.