Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 32675 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Dikkebusstraat 133 (Heuvelland)
Georiënteerde kerk middenin kerkhof met onder meer Brits militair kerkhof Locre Churchyard. Neogotische, driebeukige hallenkerk met westtoren, naar ontwerp van architect A. Dumont van 1922, ter vervanging van het in 1917-1918 vernield bedehuis; gekopieerd naar de oorspronkelijke laat-gotische hallenkerk met westtoren uit de 15de eeuw, afgebrand in 1794, en nadien herbouwd.


ID: 84642 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Voormalige kapel, sinds 1923 parochiekerk alwaar de Heilige Blasius vereerd wordt. Eenvoudige, georiënteerde zaalkerk gelegen aan de Ieperstraat. Ten westen, grasplein met centraal kerkpad afgezoomd met linden. 15de-eeuws bedehuis verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; enkele muurpartijen in koor en transept bleven bewaard. Wederopbouw naar ontwerp van de architecten G. Veraart en E. Richir (Brussel) van 1921.


ID: 84643 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en  klooster

Dikkebusstraat 53-55 (Heuvelland)
Gemeenteschool en voormalig klooster naar ontwerp van architect O. Moerman (Poperinge), uit het begin van de jaren 1920.


ID: 32669 | Bouwkundig element

Tehuis Stichting Godtschalck

Godtschalckstraat 3 (Heuvelland)
In 1872 gesticht als tehuis voor zieke ouderlingen; in 1896 omgebouwd tot weeshuis St.-Antonius. Ten oosten van en iets dichter bij de dorspkom heropgebouwd in 1927 naar ontwerp van architect De Saegher. Groot complex bestaande uit vier vleugels in gesloten vorm opgesteld rondom een binnenplaats met kapel. Neogotische wederopbouwtrant zie onder meer midden-, deur-, en zijrisaliet uitlopend op trapgevels.


ID: 32748 | Bouwkundig element

Klooster en school

Guido Gezellestraat 1, Schoolstraat 12, 12A-B (Heuvelland)
Klooster met achterliggend schooltje (Schoolstraat nummer 12) naar ontwerp van architect H. Leborgne (Charleroi) uit het begin van de jaren 1920. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met centraal dakvenster onder plat dak. Gele baksteenbouw. Gebruik van arduin ter markering van sokkel en voor onderdorpels. Aflijnend bakstenen fries in wit- en dambordverband. Verzorgd houtwerk.


ID: 32751 | Bouwkundig element

Home Sint-Medard

Hospicestraat 25 (Heuvelland)
Ouderlingentehuis gesticht in de eerste helft van de 19de eeuw. Omhaagd voortuintje.


ID: 32754 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Kerkplein 1 (Heuvelland)
Hoog gelegen kerk ten noorden van de Markt; omringende beboomde grastuin, deels ommuurd, deels omhaagd. Eclectisch bedehuis met basilicale opstand gesigneerd in neut van het portaal: "H. en M. Leborgne Architectes Charleroi 1925". De plannen ontworpen door architect J. Coomans werden niet uitgevoerd. Wederopbouw wijkt sterk af van de vooroorlogse laatgotische tweebeukige hallenkerk met westtoren.


ID: 32699 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt 80 (Heuvelland)
Parochiekerk, gelegen aan de oostzijde van de Markt; ten westen geplaveid toegangspad, afgezet door middel van linden. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog: grosso modo identieke reconstructie van de vooroorlogse, laatgotische hallenkerk met kruisingstoren, naar ontwerp van architect J. Viérin van 1922-1923; bewaarde, oudere muurpartijen in west- en zuidgevel.


ID: 32676 | Bouwkundig element

Kloosterschool

Petruswegel 1-2 (Heuvelland)
Kloosterschool achter de kerk. Achterliggende geplaveide speelplaats met notelaar. Vijf traveeën en twee bouwlagen + klaslokalen van veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken met vier dakkapellen; jaarsteen 1922 onder gevelsteen met initialen B.V. in rechter zijgevel.