Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 45064 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Meersen

Blankenbergse Dijk 87 (Blankenberge)
Als site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuwse kaarten. Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf geschikt. Ten westen van het erf, beeldbepalend boerenhuis deels van twee bouwlagen, aansluitend bij het langgestrekte type tengevolge van de aansluitende stalling en maalderij.


ID: 45067 | Bouwkundig element

Hoeve Meiboom

Brugse Steenweg 129 (Blankenberge)
Voormalige herberg, aangeduid met één bouwvolume op de Ferrariskaart (1770-1778). Twee bakstenen gebouwen met muurankers, witgeschilderd en met gepekte plint. Boerenhuis met geïncorporeerde stallen van anderhalve bouwlaag, onder pannen schilddak, schrijnwerk deels bewaard. Ten zuiden, bakhuis onder pannen zadeldak.


ID: 45069 | Bouwkundig element

Groenhoeve

Groendijk 57 (Blankenberge)
Licht achteringelegen hoevetje met beeldbepalend lang volume van woonhuis met geïncorporeerd stal- en schuurvolume, anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).


ID: 45070 | Bouwkundig element

Hoeve De Rode Poort

Hooistraat 10 (Blankenberge)
Licht achterin gelegen, haaks op de straat gelegen hoevetje uit de 19de eeuw. Witte baksteenbouw onder zadeldak (wisselende nokhoogte, Vlaamse pannen en golfplaten, mogelijk ter vervanging van strodak), klimmend laadluik.


ID: 45081 | Bouwkundig element

Hoeve Scheewege

Kuiperscheeweg 8, 12 (Blankenberge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noorden van het erf, nieuw boerenhuis uit de jaren 1990. Ten oosten van het erf, verlaten witgekalkt boerenhuis van het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende stalvleugel, in kern mogelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 45085 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwe Duivekeet

Scharebrugstraat 154 (Blankenberge)
Beeldbepalende aan de straat gelegen, historische hoeve, in de nabijheid van de Scharebrug over het kanaal van Blankenberge. Als site met losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De benaming "Duivekeet" verwijst naar een hoeve die in het Ancien Régime een duiventoren mocht houden.


ID: 45088 | Bouwkundig element

Hoeve Raaswalle

Zeebruggelaan 163 (Blankenberge)
Historische hoeve zogenaamd "Raaswalle" met een belangrijke ligging net ten zuiden van de tweede Evendijk. Volgens historicus M. Coornaert gaat deze hoeve terug op een vluchtheuvel of "woonterp" binnen het schorrenland van de 10de of 11de eeuw (de hoeve moet "ten laatste kort na de bouw van de evendijk gevestigd zijn") zie de licht verhoogde ligging van het hoofdvolume en de nu verdwenen walgracht.


ID: 135304 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Abeek stroomopwaarts van Bocholt

Bocholt, Reppel (Bocholt), Bree (Bree), Ellikom (Oudsbergen), Grote Brogel (Peer)
De Abeek sneed een smalle vallei uit in het Kempens Plateau. De vallei geeft het stramien aan waarlangs de vestigingen plaatsvonden en vormt hier een smal lint tussen Reppel en het gehucht Over de Beek. Landschappelijk is zij ook de verbinding tussen het kleinschaliger landschap op het plateau en het natter en open grasland- en akkerbouwgebied in de Vlakte van Bocholt. Tot begin 20ste eeuw werd in de Abeekvallei turf gestoken, waarvan sommige turfputten zijn overgebleven en ontwikkeld tot moerassige plaatsen. Er kwamen ook bevloeide, zogenaamde waterbeemden voor. Op de beek lagen tal van watermolens. Reppel is één van de oudste dorpen van de streek. De in 1930-35 afgesneden kanaalarm vormt een ecologisch en landschappelijk waardevol geheel met zijn statige bomenrijen en houtkanten langs de jaagpaden.


ID: 70687 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Breeerweg 19 (Bocholt)
Alleenstaand burgerhuis of voormalige hoeve, uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Breedhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 70688 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Breeerweg 20 (Bocholt)
Kleine, gaaf bewaarde, langgestrekte hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ordonnantie: dwarsschuur/stal-woonhuis.