Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 205251 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Waregemsestraat 34-36 (Harelbeke)
Lage, begin 19de-eeuwse woning, in oorsprong opgedeeld in twee wooneenheden. In 1863 wordt nummer 34 in opdracht van de weduwe van Francis D'Heygere vergroot en wordt achter het huis een zwingelkot gebouwd.


ID: 205253 | Bouwkundig element

Watermolensite van Harelbeke

Watermolenstraat 26, 40 (Harelbeke)
De watermolens van Harelbeke of de grafelijke banmolens zijn gelegen op het Leie-eiland bij de grens met de gemeente Kuurne.


ID: 205274 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zwevegemsestraat 150 (Harelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen uit de 18de/19de eeuw, gelegen bij de grens met Zwevegem op het einde van de Zwevegemsestraat. Vanaf de hoeve nummer 140 leidt een onverharde weg naar de hoeve.


ID: 300277 | Landschappelijk geheel

Demervallei met de kastelen van Loye, De Burg en Het Hamel

Hasselt, Spalbeek (Hasselt), Berbroek, Schulen (Herk-de-Stad), Lummen (Lummen)
De Demer is al vroeg gekanaliseerd en ingedijkt om overstromingen tegen te gaan en in functie van het transport. De Demervallei is een moerassig gebied met broekbossen, vochtige weilanden op de iets hogere delen, en grote zones met populierenaanplantingen. Op de rivier liggen meerdere historische waterradmolens. In heel het gebied zijn op de perceelsgrenzen nog veel relicten van houtwallen, al dan niet met knoteiken, in het landschap bewaard. De bewoning en de akkercomplexen concentreren zich op deze stuifzandgronden en zandleemgronden. Naast schaarse leembouw, zijn (deels versteende) hoeven in vakwerk nog in ruime mate aanwezig. In de Demervallei liggen meerdere kasteeldomeinen die teruggaan op een motte of donjon zoals de waterburchten 't Looi en de Burg. De omringende parken en tuinen worden gekenmerkt door een bijzondere aanleg en zijn van groot belang op vlak van tuinarchitectuur.


ID: 135347 | Landschappelijk geheel

Herkenrodebos en kasteel van Stevoort

Kermt, Kuringen, Spalbeek, Stevoort (Hasselt)
Het gebied ‘Herkenrodebos en kasteel van Stevoort’ bevindt zich op de noordgrens van vochtig Haspengouw, op het interfluvium tussen de Demer in het noorden en de Herk in het zuiden. Het is een landschapsecologisch rijk gebied met relicten van het voormalige Herkenrodebos en met een concentratie van bouwkundig erfgoed, in het bijzonder restanten van vakwerkbouw. In het zuidwesten liggen de kastelen van Stevoort en Schimpen. De kern van dit gebied bestaat uit een aantal versnipperde bosrelicten, die nu worden aangeduid als Herkenrodebos, Zusterkloosterbos en andere. Deze historisch stabiele bossen, met een rijke voorjaarsflora, worden afgewisseld met graslanden en aangevuld met kleine landschapselementen die vooral bestaan uit bomenrijen, hier en daar houtkanten, meidoornhagen en struwelen.


ID: 300246 | Landschappelijk geheel

Vijvergebied tussen Laambeek en Slangebeek

Kuringen, Stokrooie (Hasselt), Zolder (Heusden-Zolder), Zonhoven (Zonhoven)
Het gebied wordt gekenmerkt door moerassen, heide, hooiland en bos en een aaneenschakeling van vijvers genaamd de Wijers. De afwisseling van landduinen en vochtige depressies versterkt het uitgesproken reliëf. De vijvers worden hoofdzakelijk gevoed door de Slangebeek, Roosterbeek en Laambeek, die een evenwijdig verloop hebben en een zuidwestelijke oriëntatie. Een netwerk van dijkjes, sloten en sluizen getuigt nog van het economisch belang van de viskweek in de beekvalleien.


ID: 22252 | Bouwkundig element

Bookmolekens

Albertkanaalstraat 140 (Hasselt)
Voormalige waterradmolen op de Slangenbeek. Langgestrekt gebouw met molenhuis in het zuidoosten, gedateerd 1657. Ordonnantie: molenhuiswoonhuis-stalling.


ID: 214903 | Bouwkundig element

Gelatinefabriek

Armand Hertzstraat 23, 35, Oude-Broekermolenstraat 13-15, 19-21 (Hasselt)
Fasegewijs tot stand gekomen industriële site met beeldbepalende fabrieksschoorsteen langs de Hasseltse kanaalkom.


ID: 22124 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bosstraat 246 (Hasselt)
Oorspronkelijk langgestrekte hoeve, thans op L-vormige plattegrond door toevoeging van dienstgebouwen met blinde gevel aan straatkant.


ID: 21871 | Bouwkundig element

Branderij

Demerstraat 21 (Hasselt)
Het huidige gebouw werd in 1863 opgericht door Sampermans; thans in gebruik als bioscoop. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.