Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 10156 | Bouwkundig element

Begijnenhuizen Sint-Christoffel en Maria Visitatie

Sint-Margaretastraat 19-21 (Lier)
Twee gelijkaardige huizen van respectievelijk twee en drie traveeën en twee bouwlagen, uit de 17de eeuw, met 18de-eeuwse aanpassingen.


ID: 10157 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Achterste Convent

Sint-Margaretastraat 20 (Lier)
In de jaren dertig volledig aangepast en verbouwd tot kleine huisjes. Combinatie van breed- en diephuis in traditionele bak- en zandsteenstijl.


ID: 10145 | Bouwkundig element

Begijnenhuizen De Wijngaert des Heeren en Sint-Bruno

Sint-Margaretastraat 6-8 (Lier)
Breedhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw; van de straat afgescheiden door voortuintjes en witgekalkte bakstenen muur.


ID: 10147 | Bouwkundig element

Begijnenhuis De Trouw van Sint-Joseph

Sint-Margaretastraat 9 (Lier)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw doch volledig aangepast circa 1839. Hoekpand met bepleisterde en verankerde lijstgevel op arduinen plint.


ID: 10162 | Bouwkundig element

Begijnenhuis De Goddelijke Ooghe

Symforosastraat 1 (Lier)
Hoekhuisje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern uit de 17de eeuw.


ID: 10682 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadswoningen met tuin

Vredebergstraat 6-8 (Lier)
Eertijds deel uitmakend van de kloosterschool van het Vredebergklooster, heden L-vormig complex onder aaneengesloten zadeldaken, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 10167 | Bouwkundig element

Rij begijnenwoningen

Wezenstraat 1-7 (Lier)
Aaneengesloten rij begijnenwoningen van bak- en zandsteen, opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw, van de straat afgesloten door voortuintjes en witgekalkte muur.


ID: 10168 | Bouwkundig element

Portieressenhuis

Wezenstraat 2 (Lier)
Oorspronkelijk bewoond door twee begijnen-portiersters, belast met het openen en sluiten der hofpoort. Aangepast huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 43881 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kartuizerstraat (Lierde)
Voormalige kloosterkerk van de kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos; sinds 1785 in gebruik als parochiekerk. Vrijstaande kerk met voorgevel aan de straat; kerkhof ten zuiden en ten westen, omsloten door lage bakstenen muur. Eerstesteenlegging van de kloosterkerk op 23 juli 1722.


ID: 43884 | Bouwkundig element

Deel priorkwartier met boomgaard

Kartuizerstraat 11 (Lierde)
Samen met rechts aanpalende nummer 5 overblijvend deel van het voormalig kwartier van de prior en de procureur van het kartuizerklooster. Volgens plannen vroeger met L-vormige aanleg. Bijhorende stallen, deels opklimmend tot de 19de eeuw. Hoogstamboomgaard deels begrensd door bakstenen muur. Noordelijke grensmuur is overblijfsel van noordelijke vleugel van grote kloostergang, minstens uit eerste helft 17de eeuw. Westelijke muur is overblijvend deel van ommuring klooster.