Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

245 resultaten


ID: 300173 | Landschappelijk element

Paardenkastanje op voormalig erf in Lommel-Kolonie

Kolonie 138, 138A (Lommel)
Ter hoogte van deze woning bevindt zich de dikste paardenkastanje van Lommel-Kolonie, mogelijk een relict van de oorspronkelijke erfbeplanting.


ID: 42633 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Binkomstraat 12 (Lubbeek)
Pastorie gebouwd in 1757 als classicistisch geïnspireerd, bak- en kalkstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak met ommuurd voorhof en poortgebouw met zadeldaktorentje geflankeerd door twee lage bijgebouwen; pastorie omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare, met typische dualiteit: een vlak bij de pastorie aan­sluitend, rechthoekig gedeelte en een ­'landschappelijke' annex; restanten van oude beplanting (taxusrijen en knoteiken).


ID: 42643 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Biolley - T'Serclaes

Binkomstraat 14-16 (Lubbeek)
Kasteeldomein met landhuis met classicistische inslag uit eind 18de eeuw, aangepast tijdens de 19de eeuw, aanpalende 18de-eeuwse hoeve, neogotische kapel van 1882 en het park met ijskelder aangelegd in vroeg-landschappelijke stijl rond 1810 en na 1860 heraangelegd.


ID: 206859 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Beauffort

Diestsesteenweg 31 (Lubbeek)
In 1870 krijgt het kasteel grosso modo zijn huidige vorm, een sober neoclassicistisch gebouw van negen bij vijf traveeën, met drie bouwlagen op een hoge kelderverdieping, toegankelijk via een dreef en gelegen in park met twee kasteelhoeves, grafkapel en hovenierswoning.


ID: 303078 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Raphaël met tuin

Gellenberg 40 (Lubbeek)
Eclectische villa met cottage-allures uit 1910, gebouwd in opdracht van dokter Raphaël Boey, omgeven door tuin in landschappelijke stijl, met bomen die restanten vormen van de oorspronkelijke aanplanting.


ID: 303094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein de Maurissens

Weligerveld 6 (Lubbeek)
Heropgebouwd eclectisch landhuis ontworpen in 1916 door architect Chrétien Veraart en omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf 1859 en voorzien van talrijke oude (tamme kastanjes en bruine beuken) en zeldzame bomen.


ID: 134652 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Loye

Loyestraat 1 (Lummen)
Cultuurhistorisch belangrijk, uitgestrekt kasteeldomein van circa 205 hectare, met interessante tuinaanleg waarbij pro­duc­tie­bossen, vij­vers, wei-, hooi- en bouw­land horen; com­plex en hete­ro­geen water­kas­teel, daterend uit de 15de tot de 19de eeuw, deels historiserend gerestaureerd.


ID: 307514 | Landschappelijk element

Mostheuvellaan

Mostheuvellaan (Malle)
De Mostheuvellaan, of in de volksmond ‘Blokskensweg’ genoemd, is een zijweg van de Antwerpsesteenweg die is aangelegd met rechthoekige betontegels in halfsteensverband. De weg werd aangelegd in 1932 door de paters van Westmalle om toegang te hebben tot hun weiland Het Groot Moer aan het einde van de straat. De betonblokken werden door de paters zelf vervaardigd in hun atelier. Deze weg vormt een van de laatste getuigen van een historische praktijk binnen de abdij en illustreert hoe de paters het abdijdomein en de bezittingen inrichtten en beheerden.


ID: 300085 | Landschappelijk element

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.


ID: 40211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Impdehof met park

Drijpikkelstraat 25-27, 27A (Meise)
Het landhuis Impdehof getuigt van de evolutie van een laatmiddeleeuwse hofstede naar een grote omwalde buitenplaats, die vervolgens uitgroeide tot een aanzienlijk landhuis voor permanente bewoning. Het in 1923-1924 heropgebouwde landhuis in neotradionele stijl is gelegen in een ruim park, aangelegd in landschappelijke stijl.