Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

477 resultaten


ID: 132025 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Hollebeek, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Gemengde beekbegeleidende houtkant langs de Hollebeek met opgaande bomen van els, es, zomerlinde, schietwilg, canadapopulier en zomereik; knotbomen van els, es en zomerlinde; hakhout van els, es, hazelaar, Noorse esdoorn, esdoorn en kraakwilg. Naast de traditioneel beheerde soorten is de houtkant al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, gladde iep, vlier, sneeuwbes, taxus en rode kornoelje. De houtkant bij de meanderende Hollebeek is nuttig als oeverversteviging.


ID: 132380 | Landschappelijk element

Houtkant langs de Voerbeek

Grijzegraaf, Moleke, Mulleke (Voeren)
De gemengde houtkant staat langs de oever van de Voerbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en knotbomen van schietwilg, hakhout van zwarte els, eenstijlige meidoorn, knotbomen van gele bindwilg, kraakwilg, opgaande Canadapopulieren, hakhout van gewone robinia, knotbomen van gewone es, boswilg en gewone hazelaar. Het hakhout van schietwilg heeft een omtrek tot meer dan 300 cm, de geknotte schietwilgen hebben een omtrek van meer dan 400 cm. Het hakhout van zwarte els heeft een omtrek tot meer dan 600 cm.


ID: 133356 | Landschappelijk element

Houtkant met oude knoteiken op talud

Wolfpoortstraat (Beersel)
Op een steil talud langsheen een toegangsweg naar een woonkavel is er een houtkant met hakhout van hazelaar, olm, es, esdoorn, vlier en 4 oude knoteiken. De knoteiken staan boven op het talud en zijn waarschijnlijk een restant uit een knotbomenrij. Twee bomen staan in private tuinen en konden niet gemeten worden, de zwaarste heeft een stamomtrek van ca. 4 meter en de tweede een stamomtrek van 267 cm. De bomen zijn allemaal geknot op 3 à 4 meter hoogte.


ID: 131182 | Landschappelijk element

Gemengde veekering met sporen van vlechtwerk

Wisch-Wasch (Herne)
De gemengde vlechthaag heeft een scheerhoogte van 1,2 meter. De veekeringshaag bestaat onder andere uit eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), veldesdoorn (Acer campestre), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), Euonymus europaeus, kroospruim (Prunus insititia), sleedoorn (Prunus spinosa), zomereik (Quercus robur ) en gladde iep (Ulmus minor). De gaten in de haag zijn dicht gevlochten met stokken en dood hout.


ID: 131307 | Landschappelijk element

Geriefbosje met middelhout

Torreborrestraat (Herne)
Het gemengde bosje ligt in de vallei van de Bellembeek. Het smalle perceel staat haaks op de beek en de Torreborrestraat. De vier geknotte aken (Acer campestre) hebben stamomtrekken tussen 125 centimeter en 224 centimeter. Andere soorten zijn zwarte els (Alnus glutinosa), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), gewone hazelaar (Corylus avellana) gewone es (Fraxinus exelsior), gewone taxus (Taxus baccata) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131673 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Nuroperveld (Voeren)
De gemengde kaphaag staat op de perceelsgrens van weilanden. De kaphaag bestaat uit gele bindwilg met omtrek 343 cm en 750 cm, met knothoogtes van 200cm en 400cm. Gewone haagbeuk met omtrek 200cm en knothoogte 200cm en gewone es als opgaande boom en knotboom komen voor. De knotessen hebben stamomtrekken tussen 233 cm en 340 cm en een knothoogte van 200 cm. Ook knoteiken en hakhout van hazelaar zijn aanwezig. Daarnaast zijn er ook bijmengingen met roos, mispel en zoete kers.


ID: 131303 | Landschappelijk element

Houtkanten in de Bellembeekvallei

Heydestraat (Herne)
De houtkanten staan op de rechteroever van een zijbeek van de Bellembeek en langs een steilrand van deze vallei, die loodrecht op de zijbeek staat. De houtkanten langs de waterloop hebben als functie de oever te verstevigen, door middel van hun wortelgestel wordt de oever gefixeerd. De houtkant op de steilrand heeft dezelfde functie. De houtkant bestaat uit verschillende soorten, waaronder zwarte els(Alnus glutinosa), gewone hazelaar (Corylus avellana), Canadapopulier (Populus canadensis (x)), grauwe abeel (Populus canescens (x)) en zomereik (Quercus robur).


ID: 300682 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en olm

Rijkbos (Zottegem)
Het betreft hier een scheerhaag op een perceel dat als boomgaard in gebruik is en tot de eigendommen behoort van het Kasteel van Leeuwergem. De houtkant wordt vermoedelijk al eeuwen op traditionele wijze beheerd. Het is een scheerhaag die langs de straatkant nagenoeg volledig bestaat uit olm en aan de achterkant uit meidoorn. Door de jaren heen heeft de haag een al dan niet natuurlijke verrijking gekend met sleedoorn, braam, klimop, hazelaar, vlier, hondsroos, hulst, taxus, zoetekers en haagliguster.


ID: 131877 | Landschappelijk element

Houtkant langs bosrand en holle weg

Heijdt, Rullen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich langs de westelijke bosgrens van het Alsbos. De houtkant vormt het talud van een holle weg. De houtkant bestaat uit hakhout van gewone hazelaar en gewone esdoorn, hakhout en opgaande gewone es. Andere soorten die voorkomen zijn gewone haagbeuk, meidoorn, gewone robinia, ratelpopulier, zomereik, witte els, gladde iep, sleedoorn, kruisbes, zoete kers, rode kornoelje en Amerikaanse vogelkers.


ID: 132357 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Mennekesput (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de holle weg. De soorten bestaan uit hakhout van gewone hazelaar, hakhout van gewone esdoorn, opgaande bomen en hakhout van gewone robinia, opgaande bomen en hakhout van gewone es, knotbomen van gewone haagbeuk, zomereik, opgaande bomen van Canadapopulier, kruisbes, rode kornoelje, iep, zoete kers en Amerikaanse vogelkers. Er staan restanten van een geschoren meidoornhaag op de kop van het talud. Deze veekeringshaag heeft sporen van vlechtwerk.