217 resultaten
ID: 51149 | Bouwkundig element
Ontmijnersstraat 1 (Staden)
Voormalig station op de in 1873 aangelegde lijn Torhout-Ieper, sinds 1950 beperkt tot goederenverkeer, en heden sporadisch nog gebruikt voor de kazerne in Houthulstbos. Bewaard decoratief betonnen hekwerk.
ID: 79614 | Bouwkundig element
Pottestraat 8 (Houthulst)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve van het langgestrekte type uit de jaren 1920 met voortuintje. Rode baksteenbouw met getoogde muuropeningen en gebruik van gele baksteen voor de strekken. Vernieuwd houtwerk. Voorliggend tuintje met meidoornhaag.
ID: 217137 | Bouwkundig element
Provincieweg (Langemark-Poelkapelle)
Brug uit 1955, naar ontwerp van L. Durin.
ID: 301113 | Landschappelijk geheel
Boezinge, Sint-Jan (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)
Dit gebied omvat Slagveld van Pilkem Ridge met verspreide militaire begraafplaatsen ten noorden van Ieper en ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer. Tot de kern van het gebied behoort het deel van het slagveld uit de Eerste Wereldoorlog dat met de eerste dodelijke gasaanval (22-23 april 1915) in de militaire geschiedenis wordt geassocieerd. In de chronologie van de Eerste Wereldoorlog dateert dit slagveld uit de periode 1915-1917, die de tijd tussen de tweede en derde slag om Ieper omspant. Ruim twee jaar bleef de frontlijn hier liggen. Ten noorden van dit gebied vormde een waterlijn of overstroomde zone de scheiding tussen de geallieerde en Duitse troepen. Het front volgde de oevers van het kanaal Ieper-IJzer. Pas vanaf kilometerpaal 4 aan het Kanaal Ieper-IJzer verliet het de kanaalzone en liep het front verder over land.
ID: 79611 | Bouwkundig element
Pottestraat (Houthulst)
Kapel uit de jaren 1920, toegewijd aan Sint-Jan, zie zwart geschilderd opschrift boven de rondbogige toegang. Iets dieper gelegen dan de huidige hoeve bevond zich eind 18de eeuw de hoeve "St. Jean" met een molen (zie Ferrariskaart 1770-1778), de "Sint Jans molen" die in de loop van de 19de eeuw verplaatst werd naar een site langs de huidige Groenestraat, zie Atlas der Buurtwegen (circa 1843).
ID: 300141 | Landschappelijk geheel
Merkem (Houthulst), Boezinge, Brielen, Ieper, Zuidschote (Ieper), Bikschote (Langemark-Poelkapelle), Noordschote (Lo-Reninge)
Dit gebied wordt gevormd door een tweetal gekanaliseerde waterlopen, de Ieperlee en de Martjesvaart. De Ieperlee is tegenwoordig een kleine waterloop die niet overal in het landschap even duidelijk zichtbaar is. Toch kent het een lange geschiedenis die sterk samenhangt met de ontwikkeling van de stad Ieper. Bij Drie Grachten stroomt de Ieperlee in het Kanaal Ieper-Ijzer (soms ook Ieperleekanaal genoemd), dat sinds lange tijd de scheepvaartfunctie van de Ieperlee overgenomen heeft en nu het meest opvallende landschapselement in dit gebied is. Bij Drie Grachten stroomt tevens de Martjesvaart in het kanaal. Deze vaart is een gekanaliseerde waterloop die tot het grondgebied Merkem behoorde. Bij het dorp Merkem vormen het kasteel en park van de familie de Coninck de Merckem een belangrijk historisch en landschappelijk geheel.
ID: 79528 | Bouwkundig element
W. Coppensplein (Houthulst)
'Gedenksteen Willy Coppens' van 1967 op het "Coppensplein" (zie inscriptie op gedenkteken) zie straatinleiding. Arduinen gedenksteen met inscriptie in witgeschilderde uitgehouwen letters: "PLEIN WILLY COPPENS/ HELDHAFTIG PILOOT VAN DE BELGISCHE LUCHTMACHT 1914-1918/ 13-8-1967".
ID: 201161 | Bouwkundig element
Maaldestedestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en J.R. Truelove. Het betreft een langwerpige, bijna volledig ommuurde begraafplaats met een geplaveide toegangspartij met smeedijzeren hek, een 'Cross of Sacrifice' vooraan op de begraafplaats en een 'Stone of Remembrance' achteraan, een schuilgebouw en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.
ID: 201126 | Bouwkundig element
Hemelrijkstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd vanaf oktober 1917.
ID: 215898 | Bouwkundig element
Grote Noordstraat 62 (Hooglede)
Duitse militaire post, opgetrokken ten noorden van de noordelijke 'Artillerie-Schutz-Stellung' bij Roeselare. De functie kon niet achterhaald worden.